Anar al contingut

L'Uruguai legalitza la marihuana

El Senat haurà de ratificar sense problemes el pas fet per la Cambra de Diputats

ABEL GILBERT / Buenos Aires

La Cambra de Diputats de l'Uruguai va aprovar dimecres a la nit la llei que li permet a l'Estat regular el consum, la venda i producció de la marihuana per a ús recreatiu, medicinal i industrial. El president, José Mujica, s'ha jugat part del seu prestigi en aquest projecte que la Cambra baixa va aprovar per 50 vots afirmatius, sobre els 96 presents, i que ara queda en mans del Senat, on el governant Front Ampli (FA, esquerres) no hauria de trobar obstacles.

"Estem fent un pas històric per canviar una política basada en la doble moral i la hipocresia, que perjudica els que tenen menys accés a la justícia, criminalitza la pobresa i va fracassar en tots els seus objectius", ha afirmat el diputat Sebastián Sabini. No tots els integrants del FA van estar contents amb el pas fet, però van seguir la disciplina de vot. Sabini va portar la veu cantant a l'hora de defensar el projecte. Va dir que amb aquest pla es busca un instrument legal que permeti reduir l'oferta i la demanda d'una manera més eficient, racional i respectuosa amb els drets humans en un país on, va dir, el 20% de la seva població ha declarat haver consumit marihuana.

Crítiques opositores

L'oposició va reconèixer que la repressió contra el narcotràfic ha fracassat a l'Uruguai. Però aquesta admissió no els va portar a avalar la iniciativa del FA, que va qualificar d'improvisada. "Aquí es proposa un assaig amb més incerteses que seguretats. I els resultats poden ser negatius i irreversibles per a tota una generació", va alertar Gerardo Amarilla, del Partit Nacional. 

La discussió parlamentària a l'Uruguai va estar precedida per la publicació d'un informe que l'Organització d'Estats Americans (OEA) va elaborar sobre el problema de les drogues al continent i que, segons el seu secretari general, el xilè José Miguel Insulza, ha "trencat el tabú" que impedia abordar la situació. "L'enfocament actual, més enllà d'alguns resultats importants, no ha tingut èxit i no està funcionant prou bé. Hem de trobar i combinar noves i millors alternatives", va dir llavors Insulza.

0 Comentaris
cargando