MEMÒRIA HISTÒRICA DE LA SEGONA GUERRA MUNDIAL

Campanya a Alemanya per atrapar els últims nazis vius

El centre Simon Wiesenthal creu que segueixen amb vida entre 60 i 120 criminals

La institució demana l'ajuda ciutadana i ofereix recompenses de fins a 25.000 euros

El ’caçanazis’ Efraim Zuroff parla amb els reporters davant un cartell de la campanya, ahir, a Berlín.

El ’caçanazis’ Efraim Zuroff parla amb els reporters davant un cartell de la campanya, ahir, a Berlín. / AP / GERO BREULER

2
Es llegeix en minuts
J. M. FRAU
BERLÍN

Han passat 68 anys des que el 1945, els aliats van alliberar Auschwitz, Buchen-

wald o Dachau, camps de concentració on milions de jueus van ser assassinats pels nazis durant la segona guerra mundial. El lapse de temps transcorregut no ha impedit al centre Simon Wiesenthal que continuï buscant qualsevol exresponsable que pogués haver participat en aquells crims contra la humanitat.

Amb l'eslòganTard, però no gaire tard. Operació última oportunitat II, l'organització coneguda arreu del món per perseguir criminals de guerra nazis per portar-los davant la justícia va començar ahir una campanya a Alemanya que demana la col·laboració ciutadana, amb enganxada de cartells a les ciutats de Berlín, Colònia i Hamburg, i ofereix recompenses que poden arribar als 25.000 euros.

RECOMPENSA/ «Milions de persones innocents van ser assassinades per criminals nazis. ¡Alguns dels autors d'aquells crims estan lliures i vius! Ajudi'ns a portar-los davant el tribunal. Fins a 25.000 euros de recompensa a canvi d'informació valuosa», es llegeix als cartells, il·lustrats amb una imatge de l'entrada del camp d'Auschwitz.

Efraim Zuroff, el director del centre Simon Wiesenthal de Jerusalem, calcula que el 98% de les 6.000 persones que van treballar amb els nazis en camps de concentració ja han mort, però que encara queden entre 60 i 120 criminals nazis vivint a Alemanya, la República Txeca, Xile i altres països, que deuen tenir al voltant de 90 anys o més, de manera que «aquesta pot ser realment l'última oportunitat» de portar-los davant de la justícia, va declarar ahir Zuroff. L'organització té indicis que encara són vius alguns criminals de guerra nazis que van ser guàrdies en camps de concentració, allandde Rin del Nord-Westfàlia, a l'oest del país.

Notícies relacionades

L'objectiu fonamental de la campanya és, «en primer lloc, recollir la màxima informació possible perquè els responsables puguin ser portats davant de la justícia i condemnats», va explicar Zuroff a la televisió pública. I va afegir que és un tema de justícia, que l'avançada edat no ha de protegir els criminals. És l'argument que es llegeix a la pàgina web del centre Simon Wiesenthal: «El pas del temps no disminueix la culpabilitat dels assassins; l'avançada edat no ha d'implicar immunitat, i cada una de les víctimes dels nazis es mereix l'esforç per capturar els seus assassins».

Per la seva banda, el president del Consell Central dels Jueus alemanys, Dieter Graumann, va alabar la iniciativa però va lamentar, en declaracions a l'agència DPA, que a Alemanya es va trigar massa a jutjar molts responsables de crims nazis. «Lamentablement, a la Justícia de la postguerra es van cometre greus descuits», va afirmar.