REPRESSIÓ AL PAÍS EURASIÀTIC

La revolta turca enterboleix les negociacions d'adhesió a la UE

Alemanya i Turquia s'embranquen en una picabaralla de retrets mutus

Manifestants turcs, drets i en silenci, a la plaça Taksim d’Istanbul, dilluns a la nit.

Manifestants turcs, drets i en silenci, a la plaça Taksim d’Istanbul, dilluns a la nit. / MARKO DJURICA (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
ANDRÉS MOURENZA / Istanbul

El Ministeri d'Exteriors d'Alemanya ha convocat l'ambaixador turc a Berlín per demanar-li explicacions sobre el dur llenguatge utilitzat per les autoritats de Turquia en els últims dies respecte al Govern d'Angela Merkel, que ha donat a entendre que és contrari a avançar en el procés d'adhesió del país eurasiàtic a la Unió Europea en la nova ronda de negociacions prevista per a la setmana que ve. Ankara ha contestat convocant un diplomàtic de l'ambaixada alemanya.

La picabaralla va començar dilluns, quan la cancellera Angela Merkel va criticar la repressió policial de les protestes a Turquia com a “massa dura”, i el ministre d'Afers Europeus turc, Egemen Bagis, va respondre al·legant que la líder dels conservadors germànics estava utilitzant la situació turca per a fins electorals. El vicepresident del governant Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP), Hüseyin Çelik, va afirmar que després de les crítiques d'Alemanya hi ha un desig de bloquejar l'adhesió europea de Turquia, un país que “en tres o cinc anys després de la seva entrada, serà el més gran de la UE”, i per tant el que més pes tindrà.

Notícies relacionades

El portaveu d'Exteriors alemany, Andreas Peschke, ha qualificat les declaracions turques “d'inacceptables” i ha explicat que “no hi ha una relació” entre les crítiques a la repressió policial i la negativa d'obrir un nou capítol de les negociacions --sobre política regional--, ja que el bloqueig es deu a “raons tècniques”.

L'oposició de diverses capitals europees a l'entrada de Turquia al club europeu, així com la lentitud del Govern del conservador Recep Tayyip Erdogan a l'hora de posar en marxa les reformes exigides, han impedit qualsevol avanç en els últims tres anys.