La 'resistència passiva' arriba a la plaça Taksim

L''home dret', un jove artista escènic, es converteix en viral a les xarxes socials

L’’home dret’ es converteix en viral a Turquia. / periodico

1
Es llegeix en minuts
NICOLÁS TOMÁS / Barcelona

'Duran adam', que significa 'hom dret' en turc. Així han anomenatel jove turc que, immòbil i callat, va estar ahir enmig de la plaça Taksim d'Istanbul durant diverses hores. Res de crits ni reivindicacions: només silenci. Davant d'un retrat de Kemal Atatürk, considerat el pare de la Turquia moderna, el manifestant es va sumar d'aquesta curiosa forma a les protestes antigovernamentals. Segons la Plataforma Solidaritat amb Taksim, es tractaria d'un artista escènic identificat com a Erdem Gündüz.

A Güdün s'hi van unir més tard altres ciutadans motivats pel seu gest. "Estava en un local pròxim, vaig veure això als mitjans socials i vaig venir a donar-li suport", ha dit Merve, una noia que fa 20 dies que protesta, a l'agència EFE.  No obstant, diversos policies van arribar a la cèntrica plaça per emportar-se l'artista i els seus col·laboradors i fins i tot van intentar detenir un periodista. 

L''home dret' ve per quedar-se. El jove té la intenció de repetir la protesta cada dia durant tot un mes. Per la seva part, l'oficina del governador d'Istanbul ha advertit que "les crides l'objectiu de les quals és impedir el manteniment de l'harmonia i la seguretat" no són legals.

ALTERNATIVA A LA VAGA

Notícies relacionades

Es tracta d'un acte de 'resistència passiva'. És un tipus de protesta que ja es va iniciar al país el 1989 com a alternativa dels treballadors turcs a la vaga general, expressament prohibida per la Constitució de 1982. L'abril d'aquell any, en resposta a una desbocada inflació del 77% i a les polítiques d'austeritat, els treballadors es van centrar a boicotejar els àpats, demanar de forma massiva visites al metge, marxar amb els peus descalços, rebutjar les hores extraordinàries i no afaitar-se la barba. 

XARXES SOCIALS

El vídeo de l''home dret' s'ha convertit en viral a les xarxes socials, sent àmpliament compartit i rebent centenars de milers de visites. A través de les etiquetes #duranadam i #standingman, milers de tuiters de tot el món han canalitzat els seus missatges de suport a Erdem Güdün, el jove artista que va escollir el silenci com a manera de protesta.