LA CRISI TURCA

Jornada de vaga a Turquia després d'una altra nit d'enfrontaments

Les autoritats tornen a obrir Taksim als vianants

Una manifestant amb màscara antigàs prega als antiavalots que no usin gas lacrimogen, dissabte al carrer Istiklal d’Istanbul.

Una manifestant amb màscara antigàs prega als antiavalots que no usin gas lacrimogen, dissabte al carrer Istiklal d’Istanbul. / OZAN KOSE (AFP)

1
Es llegeix en minuts

Els enfrontaments entre manifestants i la policia en diverses ciutats de Turquia van acabar diumenge a la nit amb més de 500 persones detingudes, mentre que diversos sindicats turcs han convocat avui un dia de vaga contra del Govern de Recep Tayyip Erdogan. Les autoritats han tornat a permetre als vianants l'accés a la plaça Taksim.

A Istanbul, Ankara i altres ciutats del país eurasiàtic els manifestants es van enfrontar a les forces de l'ordre fins a altes hores de la matinada. Segons el Col·legi d'Advocats d'Istanbul, només a la metròpolis del Bòsfor unes 390 persones van ser detingudes, mentre que a la capital la policia va arrestar 150 persones. Policies vestits de paisà van participar a Ankara en la repressió amb gasos lacrimògens i canons d'aigua a pressió, i van deixar almenys vuit persones ferides.

Els manifestants al centre de la capital turca van cridar lemes com "Revolta, Revolució, Llibertat" o "Dictador, dimiteix ja".

A Istanbul, els detinguts, entre els quals hi ha un ciutadà britànic i diversos periodistes turcs, van ser traslladats a la plaça de Taksim i tancats en autobusos de la policia. L'organització de drets humans Amnistia Internacional ha instat el Govern turc perquè posi fi a la incomunicació dels detinguts i els permeti contactar amb els seus advocats.

Els principals sindicats del país, com el de funcionaris públics KESK o el col·legi de metges i la unió d'enginyers, han convocat un dia de vaga avui, dilluns. Un líder de KESK, citat pel diari 'Hürriyet', ha assenyalat que l'objectiu és que "centenars de milers de persones" participin en aquesta aturada laboral, en protesta contra les violentes intervencions de la policia turca.

Demostració de força

La vaga es produeix un dia després de la multitudinària marxa de seguidors del primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, a Istanbul, on desenes de milers de persones van expressar el seu suport al Govern de l'islamista Partit de Justícia i Desenvolupament (AKP).

Notícies relacionades

L'onada de protestes que sacseja Turquia des de fa més de dues setmanes, té els seus orígens en el violent desallotjament d'una acampada pacífica contra la destrucció del parc Gezi, al centre d'Istanbul.

Des d'aleshores, almenys quatre persones han mort a tot el país en incidents relacionats amb les protestes, mentre que milers de manifestants han resultat ferits i detinguts en la repressió policial.