ESTUPOR A ATENES

Vaga general a Grècia pel tancament de la radiotelevisió pública

Els sindicats grecs convoquen una aturada de 24 hores aquest dijous a tot el país

La inèdita iniciativa del Govern hel·lè provoca una allau de crítiques a tot Europa

Tres treballadors d’ERT, a l’exterior de la seu de l’organisme, a Atenes.

Tres treballadors d’ERT, a l’exterior de la seu de l’organisme, a Atenes. / ALKIS KONSTANTINIDIS (EFE)

3
Es llegeix en minuts

Els principals sindicats grecs han convocat per a aquest dijous una vaga general de 24 hores en solidaritat amb els treballadors de la radiotelevisió pública ERT, que s'han quedat al carrer després del tancament fulminant de l'ens públic. La sorprenent mesura, anunciada dimarts a la nit pel Govern, poques hores abans de fer-se efectiva, ha obert una crisi a l'Executiu presidit pel conservador Andonis Samaràs, líder de Nova Democràcia (ND), durament criticat per els seus socis de Govern, el Pasok (socialdemòcrates) i Dimar (esquerra moderada), contraris a la dràstica iniciativa.

Grècia s'ha convertit des d'aquest dimecres al primer país de la Unió Europea (UE) sense una radiotelevisió pública. Malgrat el tancament oficial d'ERT, però, la plantilla de l'organisme manté ocupada la seva seu central i retransmet a través de canals d'internet aliens. L'ambient és de calma tensa, ja que ningú exclou que la Policia decideixi desallotjar el recinte, com ja ha fet al canal regional de Salònica, ERT3, informa Efe.

El portaveu del Govern, Simos Kedikoglu, que ahir va anunciar el 'apagón' d'ERT, no ha descartat una possible intervenció policial en la seu central, assegurant que es farà lo necessari perquè "no es danyi la propietat de l'Estat". La plantilla, mentre, segueix ocupant la televisió i retransmetent en directe en sessió contínua a través de diversos canals, ja que també la seva pàgina web ha estat clausurada.

El sindicat del sector públic ADEDY i el del privat, GSEE, han denunciat el cierre sense previ avís d'ERT, acte que han comparat amb un "cop d'Estat". "Estem seguros que el Govern actuarà de la mateixa manera en tots els altres organismes públics amb objectiu únic de complir amb les seves promeses amb la troica", ha indicat ADEDY en un comunicat.

Paràlisi total del transport

La vaga a les televisions ha començat avui mateix, tant en les seves plataformes digitals com per satèl·lit, amb excepció de les que emeten el senyal d'ERT. Demà dijous, Grècia viurà la seva tercera vaga des de començament d'any, amb paràlisi total d'autobusos, trens i bancs, dues hores d'aturada dels controladors aeris i serveis mínims als hospitals.

El nou pols al Govern coincideix amb l'estada a Atenes de l'equip de la troica --formada per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI)-- que està fent una nova anàlisi sobre els progressos del programa de reformes.

Crítiques generalitzades

Més enllà de les seves mateixes fronteres, la controvertida decisió del Govern grec ha provocat una allau de crítiques a tot Europa, entre elles de l'Organització de Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE), la Federació Internacional de Periodistes (FIP) i l'organització Reporters sense Fronteres (RSF), entre altres organismes.

L'OSCE ha advertit que el tancament sobtat d'ERT afecta la democràcia i l'objectivitat informativa. "El servei públic juga un rol indispensable en la democràcia d'un país. És l'única font d'informació que, per llei, ha d'oferir notícies i informacions objectives", ha destacat Dunja Mijatovic, representant de Llibertat de Mitjans de Comunicació de l'OSCE. Mijatovic ha afegit que el tancament posa en dubte qui podrà ara assumir aquest rol a Grècia.

Federacions de periodistes

La FIP i la Federació Europea de Periodistes (FEP) han reclamat l'"anul·lació immediata" de la "decisió sense precedents" de tancar la radiotelevisió pública grega. Jim Boumelha, president de la FIP, ha expressat la seva "empipada" pel fet que els treballadors i les famílies "paguin per la crisi" que ells no han creat, de la qual culpa la "avarícia de banquers, polítics i homes de negocis".

Per la seva part, el president de la FEP, Mogens Blicher Bjerregard, ha titllat el tancament de "simplement absurd", i l'ha considerat un "cop a la democràcia", a la "pluralitat periodística" i al periodisme com un "bé públic" a Grècia. Un argument semblant ha utilitzat RSF, que en un comunicat ha acusat el Govern de Atenes de "menyspreu a la democràcia" i li ha demanat una rectificació.

Ens substitutiu

El Govern, per la seva part, ha insistit a dir que la desaparició d'ERT no s'ha de qualificar com un tancament pròpiament dit, sinó com un "reinici", a l'anunciar el llançament d'un òrgan substitutiu per al pròxim agost. El nou ens, segons el portaveu Kedikoglu, es dirà Nova Ràdio, Internet i Televisió, S.A. (Neritan-SA), serà una empresa pública regulada per l'Estat i comptarà amb autonomia administrativa i financera, ha precisat el portaveu.

Notícies relacionades

Kedikoglu ha promès que la nova radiotelevisió pública funcionarà sense cap dependència del Govern, dels partits, o d'altres mecanismes de l'Estat i amb completa transparència.

El portaveu va recalcar aquest dimarts que el tancament d'ERT es va fer necessari davant el "malbaratament" i "l'opacitat" que hi regien, amb un pressupost anual de 300 milions d'euros de les arques de l'Estat i "sis departaments administratius, que es desconeixien entre si", va detallar Kedikoglu.