CONSEQÜÈNCIES DE LES RETALLADES A GRÈCIA

Brussel·les avala el tancament de la radiotelevisió pública grega

La Comissió Europea nega haver demanat la dràstica mesura i sol·licita una alternativa sostenible financerament

Centenars de persones es manifesten a les portes de la seu de la radiotelevisió pública grega, aquest dimarts, a Atenes.

Centenars de persones es manifesten a les portes de la seu de la radiotelevisió pública grega, aquest dimarts, a Atenes. / AFP/ LOUISA GOULIAMAKI (AFP)

1
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS / Brussel·les

La Comissió Europea s'ha afanyat a negar qualsevol responsabilitat en el tancament fulminant de la ràdio i la televisió públiques gregues (ERT), però no ha qüestionat la decisió adoptada pel Govern grec i ha subratllat que la gestió dels mitjans de comunicació públics és una competència exclusiva de les autoritats hel·lenes.

El comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, ha justificat la mesura al Parlament Europeu al destacar que "la decisió de les autoritats gregues s'ha de veure en el context dels importants i necessaris esforços per modernitzar l'economia grega" i per "millorar l'eficiència i eficàcia del sector públic".

L'Executiu comunitari ha expressat el seu suport "al paper de la ràdio i la televisió públiques com una part integral de la democràcia europea", i ha demanat a les autoritats gregues que posin en marxa una solució alternativa "sostenible financerament" que "exerceixi el paper important de la radiotelevisió pública".

Sense consultes prèvies

Notícies relacionades

El Govern grec no va consultar prèviament el tancament de la radiotelevisió pública amb la Comissió Europea o amb la troica, en què participen també el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI), ha assegurat el portaveu de l'Executiu comunitari.

La Comissió Europea ha eludit reconèixer que existeix un vincle entre el recent fracàs de la privatització de la companyia pública de gas grega i el tancament de la televisió pública. El fracàs de la privatització va privar el Govern grec dels fons imprescindibles per mantenir el ritme de reducció del dèficit públic i el deute exigit per la Unió Europea (UE) i l'FMI.