Protestes a Turquia

Batalla campal a Istanbul

El governador de la ciutat adverteix que l'objectiu dels agents és desallotjar la plaça

La policia entra a Taksim i s'enfronta als manifestants amb rajos d'aigua i gasos

Imatge aèria dels gasos lacrimògens llançatsper la policia a la plaça.

Imatge aèria dels gasos lacrimògens llançatsper la policia a la plaça. / REUTERS / YANNIS BEHRAKIS

3
Es llegeix en minuts
NANDO SALVÀ

Tan sols dos dies després d'advertir que la paciència del seu Govern tenia un límit, i tan sols un després d'accedir a reunir-se amb representants del moviment de protesta que fa dues setmanes es va desencadenar en contra seu fins a convertir-se en la revolta popular més important que ha conegut Turquia en més d'una dècada, el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, va tornar ahir a treure la mà dura.

Des dels volts de les set del matí centenars de policies van ocupar la plaça de Taksim d'Istanbul, sobre el paper per retirar les pancartes penjades en edificis i monuments, però tot i així servint-se de rajos d'aigua i gasos lacrimògens, i els enfrontaments amb els manifestants es van prolongar durant tot el dia. La tensió va arribar a la màxima intensitat quan, al voltant de les vuit del vespre, la policia va dispersar brutalment una concentració pacífica de diversos milers de persones en protesta per la intervenció policial prèvia. «La policia s'ha vist obligada a respondre a les provocacions d'uns grups marginals», va declarar el governador d'Istanbul, Hüseyin Avni Mutlua, que va avisar que la policia seguirà a Taksim dia i nit fins que la plaça estigui desallotjada. No va donar garanties que no entrin al parc Gezi.

Durant les hores següents, els manifestants van mantenir un pols amb els agents a Taksim i els voltants, es van retirar de la plaça cada vegada que la policia feia servir el gas per dispersar-los i es van reagrupar quan l'aire dissipava la fumera. Els antiavalots van arribar a llançar bombes de gas a l'interior del parc Gezi, on milers de manifestants estaven acampats, malgrat que durant el matí, i novament a través de Twitter, Mutlua havia assegurat: «Ningú tocarà el parc».

Erdogan, per la seva part, va comparèixer al matí davant el seu partit per felicitar la policia per la intervenció. Així mateix, va tornar a descriure els manifestants com a part d'un conspiració organitzada per «grups d'interès» i «organitzacions il·legals» que «persegueixen perjudicar l'economia turca». El conflicte ha afectat seriosament la confiança dels inversors a Turquia. El banc central es va veure obligat dilluns a intervenir per recolzar la lira, després que aquesta caigués fins als seus nivells mínims des de l'octubre del 2011 davant del dòlar i l'euro.

«MAFIOSOS» / En la seva intervenció, Erdogan va insistir que la seva política no està basada en la divisió sinó en la integració. «Malgrat que em va votar el 51% de la població, jo em preocupo pel 100%». Així mateix, va traçar una línia divisòria entre aquells manifestants pacífics i els «mafiosos» que han «segrestat» el que va començar sent una protesta mediambiental. «Els que intenten terroritzar el poble han de saber que no els tolerarem més. S'ha acabat», va afegir.

En aquest sentit, la plataforma Taksim Solidaritat es va distanciar immediatament dels atacs amb còctels molotov del matí contra els camions policials. A través de les xarxes socials ràpidament es va estendre la sospita que aquesta minoria violenta estava orquestrada per les mateixes autoritats turques per desacreditar el conjunt dels manifestants.

«Tot ha sigut un teatre», va explicar Erdem Güden, estudiant de 19 anys que va participar en una cadena humana entre els camions i els violents. «Els principals mitjans de comunicació, que han ignorat Gezi durant aquestes setmanes, han retransmès avui en directe des de primera hora, fins i tot hi ha imatges que mostren els violents comunicant-se per ràdio».

Hakan Günay, professor de Ciències Polítiques, atribueix la maniobra d'ahir al desig del primer ministre de «desallotjar la plaça a temps per poder utilitzar-la en el seu propi benefici». El Partit de la Justícia i Desenvolupament (AKP), que Erdogan presideix, ha convocat concentracions el cap de setmana vinent a Ankara i Istanbul per contrarestar les protestes de centenars de milers de persones durant les últimes dues setmanes. «Necessita la plaça per complir la seva promesa que si nosaltres reunim 20 persones, ell en pot reunir 200.000», assegura Günay.

Els incidents d'ahir, que també van incloure l'arrest de 73 advocats que havien declarat públicament el seu suport a les protestes, van sembrar el dubte sobre si Erdogan i els manifestants es SDHpreuniran avui finalment. «Després d'aquest atac, no sé si hi ha cabuda per al diàleg», va explicar la documentalista Zeynep Dadak, també component de Taksim Solidaritat.

Notícies relacionades

«Nosaltres -va afegir- no abandonarem Taksim fins que es compleixin les nostres peticions, que són justes i legítimes: llibertat per als detinguts, dimissió de les autoritats responsables de la violència policial i la declaració oficial que el parc continuarà sent zona verda».

Vegeu una fotogaleria dels xocs turcs a http://www.e-periodico.cat