DURANT LA SEGONA GUERRA MUNDIAL

L'alcalde d'Osaka justifica la utilització d'esclaves sexuals al Japó

Toru Hashimoto considera que el sistema de 'dones de confort' era "necessari" per mantenir la disciplina de les tropes nipones

Hashimoto respon a les preguntes de la premsa a l’Ajuntament d’Osaka, aquest dilluns.

Hashimoto respon a les preguntes de la premsa a l’Ajuntament d’Osaka, aquest dilluns. / AP / KYODO NEWS

1
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / Pequín

El paper de proxeneta que l'Exèrcit japonès va fer al segle passat era "necessari". Ho ha dit aquest dilluns l'alcalde d'Osaka, Toru Hashimoto, referint-se a les esclaves sexuals (més conegudes per l'eufemisme de dones de confort) que abans i durant la segona guerra mundial van estar tancades en bordells per satisfer les tropes nipones.

"Era necessari per mantenir la disciplina de les tropes. Per als soldats que arriscaven la vida en circumstàncies on les bales queien com gotes de pluja, el sistema de dones de confort era necessari per donar-los una mica de descans. Això és clar per a qualsevol", ha afirmat Hashimoto davant de les televisions nacionals.

Hashimoto ha reconegut que les dones sí que van ser forçades a prostituir-se, però ho ha atribuït a "la tragèdia de la guerra". Altres revisionistes ho han posat en dubte i han assegurat que es tractaven de prostitutes que van ser retribuïdes. Fins i tot el primer ministre, Shinzo Abe, ha negat que hi hagués evidències.

Els historiadors calculen que unes 200.000 dones van ser obligades per l'Exèrcit japonès a prostituir-se durant la seva expansió a l'Àsia (1910-1945). La majoria eren coreanes, però poques nacionalitats se'n van salvar. El fenomen va ser silenciat fins i tot per les víctimes fins que, molts anys després, una dona holandesa va denunciar haver estat utilitzada com a prostituta per les tropes del Sol Naixent.

Passat imperialista

Notícies relacionades

L'assumpte encara ocupa l'agenda política. Seül ha demanat a Tòquio en repetides ocasions que assumeixi la seva responsabilitat davant el que considera unes disculpes tímides. El Ministeri d'Exteriors sud-coreà ha exigit aquest dimarts que el Japó assumeixi el seu passat imperialista i les seves gravíssimes violacions de drets humans i corregeixi les anacròniques interpretacions d'aquest període.

Hashimoto no és qualsevol en la política japonesa. Abans de ser alcalde d'Osaka, una de les principals ciutats del país, va ser el governador més jove de la història i va fundar el partit ultranacionalista Restauració amb l'exgovernador de Tòquio, Shintaro Ishihara, que mostra una habilitat sorprenent per alterar la Xina. Hashimoto acumula declaracions altisonants. Fa poc va assegurar que el Japó necessitava una dictadura.