INESTABILITAT A SOFIA

La dreta guanya una altra vegada les eleccions a Bulgària

Els resultats donen una victòria insuficient al populista Borissov, que no podrà governar sol

Un home gran felicita Borissov, aquest diumenge a Sofia.

Un home gran felicita Borissov, aquest diumenge a Sofia. / DIMITAR DILKOFF (AFP)

1
Es llegeix en minuts

Amb prop del 96% dels vots escrutats es confirma la victòria de l'exprimer ministre populistaBoiko Borissov en les eleccions legislatives deBulgària, ha informat aquest dilluns la Comissió Central Electoral del país balcànic.

D'acord amb el recompte, la fins ara governant formació conservadora Ciutadans per al Desenvolupament Europeu de Bulgària (GERB) ha obtingut el 30,71%, davant delPartit Socialista (BSP), amb el 27,02%.

A més, al Parlament de Sofia hi entren el partit de laminoria turca DPS, amb un 10,59%, i l'ultranacionalista Ataka, amb el 7,38% dels vots.

Aquests resultats poden conduir a una inestabilitat política i econòmica més gran a Bulgària, el país més pobre de laUnió Europea (UE), davant les previsibles dificultats per al GERB de formar una coalició amb qualsevol dels altres tres partits.

Els sondejos ja vaticinaven ahir a la nit uns resultats semblants, que dificultaran previsiblement la formació del nou Govern en un país on l'esclat social causat per la pobresa, la carestia i la corrupció de la classe política va provocar al febrer la retirada en bloc de l'Executiu de Borissov.

Protestes al carrer

Poc després de tancar els col·legis electorals, centenars de persones ja protestaven ahir a la nit davant del Palau Nacional de la Cultura, on els dirigents polítics oferien les seves conferències de premsa per valorar la jornada electoral.

Decebuts pels resultats i acusant els conservadors de frau electoral, els manifestants van intentar entrar a l'edifici per la força mentre cridaven "màfia", la paraula que utilitzen per qualificar la classe política.

Notícies relacionades

Es tracta de la primera vegada des de la caiguda del comunisme el 1990 que s'organitza una protesta d'aquesta mena contra els resultats electorals.

Els comicis anticipats van ser convocats al caure el Govern del populista Borissov el 20 de febrer passat.