Bulgària vota entre sospites de frau electoral

El partit de dreta GERB encapçalava, frec a frec, els sondejos d'opinió juntament amb socialistes

Boyko Borisov, líder del partit de dreta búlgara, a l’emetre el seu vot.

Boyko Borisov, líder del partit de dreta búlgara, a l’emetre el seu vot. / AFP / DIMITAR DILKOFF

1
Es llegeix en minuts

Elsbúlgars han votat aquest diumenge en una elecció marcada per les sospites defraui amb l'expectativa que no produeixin un guanyador clar que permeti al país més pobre de laUnió Europea sortir de la seva pobresa.

El partit de dretaGERB, que va abandonar el poder després de violentes manifestacions sobre la pobresa i la corrupció el mes de febrer passat, encapçalava, colze a colze, els sondejos d'opinió amb els socialistes, cosa que incrementava les possibilitats que cap dels dos bàndols aconseguís formar una coalició per governar i que eleccions anticipades fossin convocades.

Sis anys després queBulgària ingressés a laUnió Europea, la desafecció cap a l'elit política creix en aquest país de 7,3 milions d'habitants. La taxa de desocupació ha arribat a unaxifra rècord en vuit anys, mentre que una de cada quatre persones viu sota la línia de pobresa.

Paperetes de vot il·legals

Els dies previs a la celebració dels comicis, agents de les forces de l'ordre han confiscat 350.000 paperetes de vot il·legals, cosa que incrementa els temors d'un frau massiu en els comicis en l'estat balcànic, país en què el crim organitzat campa sense límits.

Notícies relacionades

El líder socialistaSerguei Stanixev ha qualificat el descobriment de "conspiració sense precedents contra la democràcia", però el president Rosen Plevneliev, candidat independent que compta amb el suport del GERB, ha assegurat als reporters que ningú podria imposar el frau.

Segons una recent enquesta d'opinió, un 12% dels búlgars estarien disposats a vendre el seu vot. A causa de la possibilitat defrau, cinc dels partits polítics -entre els quals no hi ha el GERB- han contractat a una empresa austríaca per portar a terme un recompte paral·lel.