Anar al contingut

Almenys 180 morts i 6.700 ferits en un sisme de 7 graus al centre de la Xina

La llum, l'aigua corrent i nombroses carreteres estan tallades i milers d'edificis s'han ensorrat

ADRIÁN FONCILLAS / Pequín

El terra ha tornat a tremolar a Sichuan cinc anys després. Un terratrèmol en aquesta província del sud-oest de la Xina ha causat més de 180 morts i  6.700 ferits, 330 d'ells en estat greu, segons l'últim recompte de l'agència de notícies Xinhua. És probable que la xifra augmenti en les següents hores perquè les comunicacions en algunes de les zones més castigades estan tallades i les imatges captades des d'helicòpters mostren paisatges de destrucció massiva.

El sisme es va produir a les 8.02 AM (hora local) al comtat de Lushan, molt a prop de Yan'an, una ciutat de milió i mig d'habitants. El terratrèmol ha estat registrat en 7 graus a la Xina i en 6,6 pel Servei Geològic dels Estats Units. El gran sisme de Sichuan del 2008, que va causar 90.000 morts, va arribar als 7,9 graus. L'escassa profunditat del d'ahir, a penes 12 quilòmetres, va agreujar els seus efectes. El sisme es va sentir a Chengdu (la capital provincial, 140 quilòmetres de l'epicentre) i a les províncies veïnes. Molts ciutadans van ser sorpresos al llit i van baixar mig despullats o tapats amb llençols al carrer. El sisme va tancar durant una hora l'aeroport de Chengdu.

Els operatius de rescat es van posar en marxa immediatament. Més de 6.000 soldats van ser enviats a Yan'an, on s'ha tancat el trànsit a qualsevol vehicle que no sigui d'emergències per alleugerir el procés. També s'han enviat excavadores i altres maquinàries pesants, tendes de campanya i llençols. Cap a Yan'an es va dirigir així mateix el primer ministre, Li Keqiang, en la primera crisi natural que li toca cobrir. El seu antecessor en el càrrec, Wen Jiabao, sempre va ser el primer a arribar a les zones de desastre i consolar les víctimes, cosa que el va convertir en el polític més apreciat pel poble. "El més urgent és esforçar-se durant les primeres 24 hores després del sisme, és el temps d'or per salvar vides", ha dit Li a Xinhua. Algunes desenes de persones havien estat rescatades de les ruïnes ahir, segons l'agència. L'Exèrcit és una de les institucions més respectades a la Xina. Està format majoritàriament per joves de les províncies rurals de l'interior que veuen en l'uniforme la seva única escapatòria de la pobresa i mostren en cada desastre natural una descomunal capacitat d'esforç.

Te i óssos panda

A Lushan hi ha hagut la majoria de les víctimes. El comtat, de 125.000 habitants, compta amb les típiques praderies de Sichuan que ja confronten amb els turons que pugen cap a l'altiplà tibetà. Les imatges penjades a la xarxa per internautes mostren edificis enfonsats i ferits tractats en tendes de campanya en una plaça pròxima al desbordat hospital. Han quedat devastades alguns dels pobles més pròxims a l'epicentre. Gairebé totes les estructures van sucumbir al poble de Longmen i més de 10.000 vivendes van patir danys a tot el comtat. El terratrèmol, com el del 2008, ha afectat zones rurals i subdesenvolupades, amb construccions rudimentàries i febles. Les comunicacions per telèfon s'han caigut encara que ha aguantat internet en algunes zones. "És massa perillós. Fins i tot les rèpliques espanten", ha escrit un usuari a Weibo, el Twitter xinès. La població pateix l'encadenament de desenes de rèpliques, algunes d'elles de més de 5 graus.

Yan'an és coneguda a la Xina per la seva mil·lenària cultura del te i per ser l'hàbitat de molts pandes, l'animal icònic nacional. El parc natural Bifengxia compta amb un centenar d'exemplars. "Encara hi ha molts moviments sísmics, però l'àrea és segura. Els pandes estan bé", va dir ahir un portaveu del centre. Unes dotzenes de pandes van ser traslladats a Bifengxia el 2008 des del parc de Wolong després que aquest patís nombrosos desperfectes en l'anterior terratrèmol.

0 Comentaris
cargando