GIRA DEL CAP DE LA DIPLOMÀCIA NORD-AMERICANA

Kerry llança una ofensiva diplomàtica per ressuscitar el procés de pau del Pròxim Orient

El secretari d'Estat dels EUA retorna a Israel i Palestina per convèncer els seus líders que tornin a negociar i presentar-los un pla d'aquí dos mesos

Kerry i Peres xerren durant un acte d’homenatge a les víctimes de l’Holocaust, aquest dilluns a Jerusalem.

Kerry i Peres xerren durant un acte d’homenatge a les víctimes de l’Holocaust, aquest dilluns a Jerusalem. / DAN BALILTY (EFE)

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / Jerusalem

El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, ha pitjat l'accelerador per aconseguir presentar un pla de pau a palestins i israelians en un termini de dos mesos, segons informacions de la premsa israeliana. Kerry es va reunir aquest diumenge a la nit aRamal·la (Cisjordània) amb el president palestí,Mahmud Abbàs, i li va demanar que accepti tornar a la taula de negociacions amb els israelians a canvi que aquests últims posin en marxa algunes mesures favorables als palestins com la transferència de forma definitiva i sense interrupció dels fons de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) que Israel recapta en concepte de taxes duaneres, el traspàs dels quals ha suspès en diverses ocasions com a mesura de càstig, segons ha informat l'agència palestina de notíciesMaan.

Altres gestos que Israel podria portar a terme a instàncies de Kerry per aconseguir que Abbàs accepti dialogar serien ampliar el territori deCisjordània sota control de l'ANP i que es doni als palestins llibertat per construir a la zona C de Cisjordània, controlada perIsrael.

Abbàs, que des del 2009 exigeix com a condició per negociar l'abandonament complet de la construcció en assentaments jueus a Cisjordània, ocupada per Israel des del 1967, va dir a Kerry que, per negociar, Israel ha de suspendre la construcció de colònies, especialment a la zona E1, entreJerusalem est --que els palestins volen com a capital del seu futur Estat-- i l'assentament deMaale Adumim, a Cisjordània. La construcció a la zona E1 dificultaria molt la contigüitat territorial de Jerusalem est amb la resta de Cisjordània.

Presos en vaga de fam

Abbàs també va demanar a Kerry que pressioni Israel perquè alliberi els presos palestins que estan envaga de fam als centres penitenciaris israelians --un d'ells en un estat de salut molt crític-- i als que van ser empresonats abans delsAcords d'Oslo, firmats el 1993.

El president palestí va sol·licitar a Kerry que convenci el primer ministre israelià,Benjamin Netanyahu, perquè li entregui un mapa que traci les fronteres que ell contempla per al futur Estat palestí, però el Govern israelià ja ha dit que no té cap intenció de dibuixar cap mapa ara.

Agències de l'ONU

Notícies relacionades

Abbàs va prometre a Kerry congelar els esforços perquè Palestina s'adhereixi a agències de l'ONU entre vuit i dotze setmanes per donar l'oportunitat al secretari d'Estat dels EUA de desencallar el procés de pau.

Kerry, que va arribar a Israel i Palestina per segona vegada en menys d'un mes procedent deTurquia, a qui va suggerir que pot tenir un paper destacat com a mediador en el procés de pau, s'ha reunit aquest dilluns a Jerusalem amb diplomàtics palestins, després de participar en la cerimònia oficial del Dia de l'Holocaust. Posteriorment s'ha reunit amb el president israelià,Shimon Peres, i aquest dimarts ho farà ambNetanyahu.