guerra civil al pròxim orient

Assad titlla Erdogan d'«idiota» i «immadur»

Segrestats quatre periodistes italians al nord de Síria, a prop de Turquia

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / Jerusalem

El president sirià, Baixar al-Assad, considera al primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, un «idiota» i un «immadur», segons va afirmar en una entrevista amb la cadena de televisió turca Ulusal emesa divendres. Assad va advertir que si el seu règim cau, es produirà «un efecte dòmino» al Pròxim Orient.

«Tothom sap que si Síria es parteix o si les forces terroristes [en referència als rebels] prenen el control del país, hi haurà un contagi directe als països veïns (...) Hi haurà un efecte dòmino, pot ser que fins i tot lluny del Pròxim Orient, a l'oest, l'est, el nord, el sud. Això significarà una inestabilitat durant molts anys, decennis», va alertar.

Assad va acusar Erdogan d'haver mentit sobre la guerra a Síria, que ha causat almenys 70.000 morts en dos anys, segons dades de l'ONU. «L'incendi a Síria es propagarà a Turquia, desgraciadament [Erdogan] no ho veu (...) Actua al costat d'Israel per destruir Síria (...) però l'Estat sirià no ha caigut i els sirians han resistit», va assenyalar Assad, que es va mostrar convençut que si el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va demanar disculpes a Erdogan per la mort de nou activistes turcs de la flotilla de Gaza a mans de l'Exèrcit israelià el 2010 és perquè «Erdogan ha pactat amb Israel».

«El Govern turc contribueix de forma directa a matar el poble sirià (...) Erdogan intenta reproduir el passat negre entre els àrabs i els turcs», va indicar el president sirià en referència a l'Imperi Otomà, que va dominar àmplies zones àrabs durant quatre segles. «No podem permetre que dirigents idiotes i immadurs destrueixin la relació» entre turcs i àrabs, va subratllar.

NO INGERÈNCIA/ Assad va acusar la Lliga Àrab de «falta de legitimitat» per haver-li arrabassat al règim de Damasc el seient de Síria i haver-lo adjudicat a l'oposició i va condicionar el diàleg amb els opositors polítics a la «no ingerència estrangera». «Aquesta és l'única línia vermella. Aquest país pertany a tots els sirians, que poden discutir del que vulguin», va dir.

Assad va dedicar unes paraules als Germans Musulmans (islamistes) de Síria, el grup més influent de l'oposició. «La nostra experiència amb ells després de 30 anys és que es tracta d'oportunistes que utilitzen la religió per a fins personals», va dir. Els Germans Musulmans es van sublevar contra el règim de Hàfiz al-Assad, pare de l'actual president sirià, als anys 80. La repressió de l'aixecament per part de les forces governamentals va causar desenes de milers de morts a la província de Hama (centre de Síria) el 1982.

Notícies relacionades

L'Exèrcit sirià es va enfrontar ahir a grups opositors armats als afores de Damasc i l'aviació siriana va bombardejar diferents zones de la ciutat d'Alep i va matar almenys cinc persones, segons van informar activistes opositors.

Al nord del país, a prop de la frontera amb Turquia, van ser segrestats ahir quatre periodistes italians, tresfreelancesi un que treballa per a la Radiotelevisió Italiana (RAI), segons van informar mitjans de comunicació italians.