MÀXIMA TENSIÓ A L'ORIENT LLUNYÀ

Corea del Nord assegura estar a punt per llançar un atac nuclear contra els EUA

Pyongyang amenaça d'usar "mitjans nuclears d'alta tecnologia més petits, lleugers i diversificats"

Un agent de seguretat sud-coreà, a prop de la ciutat fronterera de Panmunjom, aquest dijous.

Un agent de seguretat sud-coreà, a prop de la ciutat fronterera de Panmunjom, aquest dijous. / AHN YOUNG JOON (AP)

3
Es llegeix en minuts

Corea del Nord ha anunciat aquest dijous que ha aprovat un atac "amb mitjansnuclears" contra els EUA, ha informat en un comunicat l'agència estatal KCNA, en una pas més enllà en l'escalada d'amenaces del règim estalinista aSeül iWashington.

Segons el comunicat de KCNA, Corea del Nord avisa oficialment la Casa Blanca que usarà "mitjans nuclears d'alta tecnologia més petits, lleugers i diversificats" per respondre a la "cada vegada més intensa política hostil" dels EUA envers el país comunista.

Pyongyang ha detallat que ha "examinat i ratificat finalment" una "operaciósense pietat de les seves forces armades revolucionàries" contra els EUA, a qui ha acusat de plantejar una "imprudent amenaça nuclear" contra el règim de Kim Jong-un al desplegar diversos avions de guerra a Corea del Sud, informa Efe.

El poderós Exèrcit Popular de Corea [del Nord], que compta amb més d'1,1 milions de soldats, "portarà a terme poderosos i successius contraatacs militars, com ja va declarar solemnement el seu Comando Suprem", ha afegit el comunicat de la KCNA.

Pyongyang ha invitat a més els EUA a "reflexionar sobre l'actual situació" en què, ha assegurat, "el moment de l'explosió s'acosta ràpidament" i "ningú pot predir que una guerra esclatarà o no a Corea i si serà avui o demà".

Maniobres conjuntes

Corea del Nord ha justificat la seva nova amenaça davant la presència a la zona i amb motiu de lesmaniobres anuals conjuntes de Seül i Washington debombarders nord-americansB-52, a més decaces F-22 i els avions coneguts com a "furtius" B-2, capaços d'evadirradars i llançar bombes nuclears.

L'amenaça de llançar un atac nuclear contra els EUA suposa l'últim desafiament de Corea del Nord en la seva inusual, greu i prolongada ofensiva retòrica contra Seül i Washington, que ha inclòs diversesamenaces de guerra.

Reactor nuclear

En aquest context, Corea del Nord ha començat a realitzar obres en el seu reactor nuclear deYongbyon, després d'anunciar aquesta setmana quereiniciaria la seva activitat, d'acord amb unes imatges per satèl·lit difoses avui per l'Institut Estats Units-Corea en la seva pàgina web 38north

Aquest 'think tank', vinculat a laUniversitat Johns Hopkins de Washington, assenyala en el seu portal que aquestes obres de restauració "poden estar destinades a reiniciar la instal·lació, que va ser aturada el 2007 mitjançant un acord" firmat en el marc de les negociacions a sis bandes per a la desnuclearització de Pyongyang.

A més, assenyala que les obres van començar entre mitjans de febrer i finals de març del 2013 i que el complex de Yongbyon podria estar en funcionament "en unes setmanes, més que en uns mesos", com es va pensar inicialment.

Trasllat d'un míssil

Per la seva part, Seül ha informat avui haver detectat que Pyongyang ha mogut cap a la seva costa oriental el que aparenta ser unmíssil Musudan, amb unabast d'uns 4.000 quilòmetres. "Les autoritats d'intel·ligència de Corea del Sud i els EUA han detectat indicis que Corea del Nord ha mogut un objecte que sembla ser un míssil d'abast mitjà a la seva costa est", han indicat autoritats del Govern sud-coreà a l'agència localYonhap.

Aquestes fonts han assegurat que, després de l'anàlisi dels serveis d'intel·ligència, s'ha deduït que el suposat projectil correspon al míssilMusudan, amb un abast màxim de 4.000 quilòmetres. L'objecte hauria estat traslladaten tren, segons han confirmat les autoritats de Seül a l'agència sud-coreana.

Veto per segon dia

Enmig d'aquesta creixent tensió, Pyongyang ha prohibit avui per segon dia consecutiu l'entrada de treballadors sud-coreans al complex industrial deKaesong, únic projecte intercoreà de cooperació. L'Oficina de Duanes, Immigració i Quarantena de Corea del Sud aPaju, uns 50 quilòmetres al nord-oest de Seül, ha assegurat que l'entrada a aquest complex en territori nord-coreà ha estat novamentbloquejada, encara que Pyongyang manté el permís de tornada dels sud-coreans que actualment es troben allà.

Amb això, la restricció d'entrar ja dura dos dies, cosa no havia passat mai abans, malgrat les crides del Govern de Corea del Sud al règim deKim Jong-un, al qual ha instat a permetre el pas dels seus ciutadans perquè Kaesong, que beneficia les dues Corees, pugui operar amb normalitat.

Sancions de l'ONU

Notícies relacionades

La campanya d'amenaces de Pyongyang, que situa en el blanc de les seves ires les maniobres que Corea del Sud i els EUA realitzen tot aquest mes d'abril, va tenir el seu origen a principis de març, quanel Consell de Seguretat de l'ONU va ampliar les sancions al país comunistaper efectuar la seva última prova nuclear al febrer.

Els EUA mantenen desplegats 28.500 efectius en Corea del Sud i s'han compromès a defensar el seu aliat davant un hipotètic atac nord-coreà com a herència de la guerra de Corea (1950-53), acabada amb unarmistici que manté tècnicament enfrontats els dos costats de la península al no haver estat substituït per un tractat de pau.