TENSIÓ A L'EXTREM ORIENT

EUA desplegarà un sistema antimíssils a l'illa de Guam davant les persistents amenaces de Pyongyang

Corea del Nord no permet l'entrada de sud-coreans al complex industrial conjunt de Kaesong

Treballadors del complex industrial de Kaesong s’esperen a prop de la zona desmilitaritzada a la província de Gyeonggi, a Corea del Sud, aquest dimecres.

Treballadors del complex industrial de Kaesong s’esperen a prop de la zona desmilitaritzada a la província de Gyeonggi, a Corea del Sud, aquest dimecres. / JEON HEON-KYUN (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Els EUA han confirmat aquest dimecres que enviaran un sistema avançat de defensa antimíssils a l'illa deGuam, al Pacífic, les pròximes setmanes, com a precaució davant l'amenaça balística deCorea del Nord en la regió. 

El Departament de Defensa desplegarà un sistema antimíssils que inclourà un camió llançadora, míssils interceptadors, un radar de seguiment i un sistema de control de tir, informa Reuters.

"Els EUA continuen vigilant davant les provocacions de Corea del Nord i estan disposats a defensar el territori nord-americà, els nostres aliats i els nostres interessos nacionals", ha afirmat una portaveu delPentàgon.

D'altra banda,Corea del Nord ha confirmat que no autoritzarà aquest dimecres l'entrada d'empleats sud-coreans alcomplex industrial deKaesong, únic projecte de cooperació entre els dos països ubicat en territori nord-coreà, encara que sí que permetrà la sortida dels que ara són allà.

"Corea del Nord ens ha informat que ha denegat l'entrada als 484 treballadors" que havien de passar al Nord aquest dimecres a través de la zona desmilitaritzada que separa les dues Corees, ha informat a Efe una portaveu delMinisteri d'Unificació de Seül.  

La portaveu ha assegurat, no obstant, que Corea del Nord "va donar el vistiplau a la sortida de 446 treballadors". prevista per a aquest dimecres, i ha afirmat desconèixer si la situació es prolongarà en les pròximes jornades, ja que "les comunicacions amb el Nord són de caràcter diari" pel que fa a Kaesong.

Malgrat la impossibilitat dels sud-coreans d'accedir als seus llocs de treball en el complex situat al Nord, "hem estat informats que Kaesong opera de forma normal i els empleats sud-coreans allà estan segurs", ha subratllat la portaveu.

Més de 50.00 obrers

Ubicat al sud-est de Corea del Nord a escassos quilòmetres de la frontera intercoreana, el complex industrial de Kaesong dóna feina a uns54.000 obrers nord-coreans, que fabriquen diversos productes per a 123 empreses de Corea del Sud, i cada dia hi accedeixen uns quants centenars d'empleatsidirectius sud-coreans.

Malgrat les recents amenaces de Pyongyang de tancar el complex industrial, dina ara el règim de Kim Jong-un havia autoritzat l'entrada i sortida de treballadors i vehicles amb carregament de Corea del Sud pel pas a través de la zona desmilitaritzada que divideix els dos països.

Amenaces prolongades

Notícies relacionades

La paralització del pas al complex de Kaesong arriba en un moment detensió en què Corea del Nord ha llançat una inusualment greu i prolongada campanya d'amenaces a Seül i Washington.

Com a part d'aquesta ofensiva retòrica, Corea del Nord havia amenaçat dissabte passat detancar el complex industrial de Kaesong, hores després d'anunciar l'"estat de guerra" amb el Sud.