Màxima tensió a l¿Orient Llunyà

Corea del Nord activa un reactor nuclear en l'escalada amb el sud

Pyongyang anuncia que renova la tancada instal·lació de Yongbyon

El règim assenyala que la decisió té finalitats energètiques i militars

Soldats sud-coreans amb màscares de gas atenen les explicacions del seu instructor en un camp d’entrenament militar de la ciutat fronterera de Paju, ahir.

Soldats sud-coreans amb màscares de gas atenen les explicacions del seu instructor en un camp d’entrenament militar de la ciutat fronterera de Paju, ahir. / AFP / JUNG YEON JE

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS
PEQUÍN

Yongbyon torna a l'escenari. El reactor nuclear va ser durant anys l'estrella del programa nord-coreà fins que va ser clausurat el 2007 durant unes negociacions internacionals que buscaven la seva desnuclearització. Fins i tot en els moments més crus de la dinàmica tensió distensió s'havia mantingut tancada, encara que Pyongyang sempre havia trobat la forma de seguir amb la carrera nuclear d'amagat. Però en plena escalada amb Seül, Corea del Nord va informar ahir que la reiniciarà i renovarà les seves instal·lacions. No serà aviat, ja que el 2008 en va destruir la torre de refrigeració com a mostra de bona voluntat. Però l'anunci torna el conflicte nord-coreà a la casella de sortida i segella la seva frustrant capacitat regenerativa.

El reactor atòmic s'utilitzarà per a fins energètics (el país pateix dèficits severs) i militars, va informar l'agència nacional KCNA. L'anunci arriba després que el líder, Kim Jong-un, establís aquest cap de setmana la prioritat d'«ampliar en qualitat i quantitat» l'arsenal nuclear. Seül va qualificar la mesura de «lamentable» i li va recordar a Corea del Nord «les seves promeses del passat sobre la desnuclearització». El seu tancament va arribar en el marc de les converses a sis (les dues corees, la Xina, el Japó, els Estats Units i Rússia) que buscaven el final del conflicte. Corea del Nord s'ha negat a tornar-hi malgrat els esforços de Pequín. Kim Jong-un va recalcar que la força nuclear només té una funció «dissuasòria» davant d'atacs enemics. «Ens permet que puguin existir la pau, la prosperitat i la felicitat del poble», va assegurar.

PRODUIR PLUTONI / El reactor és l'únic conegut amb capacitat per produir plutoni. La KCNA també va informar que un altre reactor per enriquir urani també es reobrirà, cosa que suggereix la possibilitat d'una segona via nuclear. Pyongyang ja va revelar el 2010 el seu programa d'urani, cosa que preocupa els analistes perquè les instal·lacions requerides per enriquir-lo són molt més fàcils d'amagar que les mastodòntiques de plutoni.

Notícies relacionades

Yongbyon, que va començar a funcionar el 1986 després de set anys de construcció, permet extreure plutoni de barres de combustible gastades. Els experts calculen que en un any pot ajuntar set quilos de plutoni, els necessaris per a una bomba. El científic nuclear Siegfried Hecker assegura que Corea del Nord disposa d'entre 24 i 42 quilos d'aquest material, suficients per disposar d'entre quatre i vuit bombes rudimentàries semblants a la de Nagasaki. En els dos primers assajos nuclears nord-coreans es va utilitzar plutoni. Els experts encara desconeixen quin material es va usar en el tercer.

El plutoni és més fàcil per construir petits caps nuclears. Els experts independents, però, asseguren que Corea del Nord encara està lluny d'aconseguir la miniaturització d'una bomba nuclear per col·locar-la en un míssil de llarg abast que pugui arribar als EUA.