INESTABILITAT A L'ÀFRICA

París envia tropes a la República Centreafricana

La inseguretat de la regió ha empès Hollande a diversos desplegaments militars

França reforça el contingent després de l'entrada a la capital dels rebels

Patrulla de les forces de seguretat a Bangui, la capital.

Patrulla de les forces de seguretat a Bangui, la capital. / AP / BEN CURTIS

1
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS / París

Al front de Mali, on 4.000 soldats francesos lliuren un ardu combat contra el terrorisme islàmic d'Al-Qaida, François Hollande hi va afegir ahir el de la República Centreafricana. El president va decidir reforçar el contingent militar que té en aquell país amb tropes procedents de Gabon després de l'entrada dels rebels del grup Séléka a la capital del país, Bangui, on van ocupar el palau presidencial.

En un comunicat de l'Elisi, la pre-

sidència francesa va argumentar l'enviament de més soldats amb l'objectiu d'«assegurar, si calgués, la protecció dels francesos que resideixen al país». Segons han manifestat fonts oficials, París hi ha enviat 350 militars que s'afegeixen als 250 efectius que ja hi havia a l'antiga colònia francesa, independitzada el 1960 però que conserva la llengua de Molière i un important vincle econòmic amb París.

NOU PRESIDENT / Hollande va confirmar que el president centreafricà, François Bozizé, ha abandonat el país, possiblement el Congo, i va fer una crida «a la calma i al diàleg al voltant d'un Govern sorgit de l'acord de Libreville l'11 de gener».

Ahir a la nit, el rebel Michel Djotodia es va autoproclamar nou president de la República Centreafricana en una declaració efectuada en un hotel de luxe de la capital. Al mateix temps, va declarar el toc de queda a tot el país.

Notícies relacionades

El ministre francès d'Exteriors, Laurent Fabius, va instar els francesos que viuen al país africà, uns 1.500, a actuar «amb tanta prudència com puguin» i els va demanar que es quedin als seus domicilis. «Aquestes mesures seran adaptades en funció de l'evolució de la situació», va dir.

La inestabilitat de la regió del centre d'Àfrica s'ha convertit en un malson per a França, que té 15 ostatges -quatre d'ells nens- en mans de grups terroristes -més que els EUA, que en té 9- mentre els combats entre forces governamentals i rebels continuen al nord de Mali.