ENFRONTAMENT HISTÒRIC

Corea del Nord anul·la l'armistici del final de la guerra amb Corea del Sud

Pyongyang reacciona a la nova maniobra militar de Seül i Washington

Vista d’una posició d’artilleria nord-coreana a la costa occidental de l’illa sud-coreana de Yeonpyeong.

Vista d’una posició d’artilleria nord-coreana a la costa occidental de l’illa sud-coreana de Yeonpyeong. / EFE

1
Es llegeix en minuts

Corea del Nord ha tallat l'única línia de comunicació entre les dues Corees ubicada a la fronterera població de treva de Panmunjom després que Corea del Sud i els EUA hagin iniciat un nou assaig militar, ha informat una portaveu del Ministeri d'Unificació de Seül.

El ministeri ha intentat establir una connexió telefònica sense èxit a primera hora, un fet que indica que, tal com va amenaçar la setmana passada, Pyongyang ha desconnectat l'única via de comunicació amb el Sud, utilitzada generalment per a afers urgents entre els dos veïns.

El règim de Kim Jong-un va anunciar la setmana passada que dilluns, dia del començament de les maniobres Key Resolve entre Seül i Washington, tallaria la línia de Panmunjom i anul·laria l'acord d'armistici que va posar fi a la guerra de Corea (1950-53).

Corea del Sud i els EUA han posat en marxa el seu exercici militar anual Key Resolve malgrat les amenaces de Corea del Nord, que ha promès començar una "guerra sense quarter" contra els dos aliats en plena escalada de declaracions agressives en l'habitual retòrica bel·licista del país.

Alerta màxima

Davant de l'inusualment elevat to de les amenaces de Corea del Nord, les forces conjuntes de defensa de Seül i Washington mantenen una elevada alerta davant la por que el règim comunista porti a terme alguna mena d'agressió física contra el Sud.

Els aliats, que combinen el seu exercici militar Key Resolve amb un altre exercici actualment en curs, el Foal Eagle, consideren la possibilitat a més que Pyongyang també comenci maniobres militars a gran escala aquesta setmana.

Les amenaces del Nord, que aquests dies han generat un ambient d'alta tensió a la península coreana, responen no només als exercicis militars dels països que considera "enemics" sinó també a l'última ampliació de sancions de l'ONU al país comunista.

Notícies relacionades

Dijous passat el Consell de Seguretat de l'ONU va aprovar per unanimitat la resolució 2094, que amplia les sancions al règim de Kim Jong-un per la seva última prova nuclear, la tercera després de les del 2006 i el 2009, que va tenir lloc el 12 de febrer.

Els EUA mantenen 28.500 efectius en territori sud-coreà per defensar el seu aliat davant d'un hipotètic atac del Nord, sis dècades després d'acabar la guerra de Corea amb un armistici que fins avui situa Corea del Nord i Corea del Sud tècnicament enfrontades.