Israel desbloqueja part dels fons que deu a l'Autoritat Palestina

El Govern israelià transferirà 100 milions de dòlars congelats després del vot de l'Estat palestí a l'ONU

Netanyahu, en la reunió del Govern, el diumenge 27 de gener.

Netanyahu, en la reunió del Govern, el diumenge 27 de gener. / Ariel Schalit (AP)

1
Es llegeix en minuts

Israel hadesbloquejat100 milions de dòlars (uns 51 milions d'euros) i elstransferiràa l'Autoritat Nacional Palestina (ANP). Aquests diners són part dels que li deu dels impostos i aranzels que recapta en el seu nom i que haviabloquejatcom arepresàlia després que l'Assemblea General de l'ONU elevés l'estatus de Palestina al d'Estat observador no membre, el 29 de novembre.

"Aquesta decisió ha estat presa pel primer ministre, Benjamin Netanyahu, a causa de la molt difícil situació financera de l'Autoritat Palestina", ha afirmat un responsable de l'oficina del cap del Govern israelià, que ha precisat que és una decisió puntual i que no significa que formalment s'hagin anul·lat les sancions imposades contra els dirigents palestins amb el president, Mahmud Abbàs, al capdavant.

L'objectiu de la transferència és evidentmentevitar el col·lapse de l'ANP, que s'enfronta a una seriosa crisi financera que li impedeix pagar els salaris als seus funcionaris, inclosos els membres de les forces de seguretat, que coordinen la seva activitat amb Israel.

Notícies relacionades

El negociador palestí Saeb Erakat ha assenyalat que "la transferència de fons només per una vegada significa que el bloqueig financer i polític continua i que no ha canviat res en la política de Netanyahu" i ha denunciat "la continuació del xantatge d'Israel en aquesta qüestió".

La decisió es produeix després que Netanyahu patís un retrocés en les eleccions del 22 de gener, encara que la seva coalició, que va obtenir 31 escons, va ser la força més votada i amb tota probabilitat tornarà a formar Govern. Alguns analistes interpreten el desbloqueig dels fons als palestins com un gest de moderació de cara a les forces centristes --especialment Yesh Atid, que lidera el periodista Yair Lapid i que, amb 19 escons, es va situar com a segona força-- amb les quals pot formar coalició de Govern.