Cuba obre avui la porta als viatges a l'exterior

La reforma migratòria és rebuda amb cautela per la població

3
Es llegeix en minuts

La reforma migratòria que va anunciar el mes d'octubre passat elGovern cubà entrarà en vigor aquest dilluns envoltada de l'expectació pròpia dels grans canvis i amb la cautela d'una població que espera constatar si a partir d'ara tindrà més facilitats per entrar i sortir del país, tal com han promès sobre el paper les autoritats.

Els nous canvis promoguts pel Govern de Raúl Castro tenen com a gran titular l'eliminació delpermís de sortida -'carta blanca'- per als viatges a l'exterior. El règim castrista va imposar aquest requisit l'any 1961 per evitar un èxode massiu de la població després de la revolució que el 1959 va portar al poder a Fidel Castro.

A partir d'aquest dilluns, per sortir del país només s'exigirà la presentació delpassaport actualitzat i elvisatdel país dedestí, en els casos en què es requereixi.

També s'ha disposat estendre d'11 a 24 mesos la permanència a l'exterior dels residents a Cuba que viatgin per assumptes particulars, comptats a partir de la data de sortida del país. Això suposa que no perdran fins passats dos anys els drets sobre les propietats que deixin enrere. Quan excedeixin aquest terme hauran de fer constar en el passaport les pròrrogues corresponents, atorgades per un consolat cubà.

Els cubans ja emigrats podran tornar a l'illa durant un període de fins a 90 dies, 60 més que el que s'establevia anteriorment. El Govern de Raúl Castro també ha ampliat les possibles causes de repatriació incloent, per exemple, aquells que van deixar Cuba per raons humanitàries.

Satisfacció i cautela

L'oposició ha rebut aquesta reforma migratòria amb una barreja de satisfacció icautela, ja que si bé es tracta d'una llei esperada des de fa dècades, la dissidència tem que existeixin buits legals pels quals el Govern pugui seguir imposant els seus controls.

El text publicat per la 'Gaceta Oficial' deixa marge al Govern per vetar la concessió del passaport quan hi hagi "raons d'interès públic" determinades per "autoritats facultades", així com per limitar l'entrada a aquelles persones que siguin sospitoses d'"organitzar, estimular, realitzar o participar en accions hostils contra els fonaments polítics, econòmics i socials de l'Estat cubà".

Un altre dels punts criticats és que no podrà sortir de Cuba la mà d'obra professional, cosa que la 'Gaceta Oficial' emmarca dins d'un intent per "preservar la força de treball qualificada per al desenvolupament econòmic, social i científic-tècnic del país, així com per a la seguretat i protecció de la informació oficial".

Al marge d'aquestes possibles traves legals, les facilitats per als viatges no tenen per què implicar necessàriament canvis per a un ciutadà corrent que guanya de mitjana 15 euros al mes, segons dades de l'oposició. Només l'expedició del passaport passa a costar a partir d'aquest dilluns 100 pesos convertibles (CUC), uns 80 euros.

La Direcció d'Immigració i Estrangeria (DIE) ha donat per acabats tots els preparatius per a l'entrada en vigor de la nova normativa després d'informar que existeixen 195 llocs on els cubans poden obtenir el seu passaport.

En aquests mesos transcorreguts des de l'anunci de la reforma, el 16 d'octubre, les autoritats ja han constatat un increment de les sol·licituds, segons ha reconegut el diari oficial 'Granma'. No en va, el preu del passaport pràcticament es duplica amb la nova normativa.

Les persones que han anat durant aquestes setmanes a sol·licitar el document que els permetrà possibles viatges a l'estranger han vist en la reforma migratòria una porta oberta per a futures reagrupacions familiars o emigracions per buscar una vida millor.

Notícies relacionades

Ruben Osorio, de 45 anys i propietari d'una petita cafeteria a l'Havana, ha reconegut en declaracions a Reuters que està estudiant anar-se'n a treballar a Veneçuela o Angola, ja que creu que en qualsevol d'aquests dos països seria capaç d'aconseguir "en un mes" els ingressos que no ha aconseguit a Cuba durant anys.

Per a Amaryllis Céspedes, de 22 anys, l'objectiu no són els diners, sinó veure la seva família a la República Dominicana i conèixer el seu germà de 14 mesos. "Només l'he vist en fotos", ha dit, esperançada pel que espera que sigui un futur millor.