DECISIÓ A OSLO

La UE guanya el Nobel de la pau

El jurat, unànime en la decisisó, ha valorat la seva contribució a l'estabilitat d'Europa

Estudiants polonesos porten una bandera de la UE en una manifestació celebrada el maig del 2005.

Estudiants polonesos porten una bandera de la UE en una manifestació celebrada el maig del 2005. / ALIK KEPLICZ (AP)

1
Es llegeix en minuts

La Unió Europea (UE) ha estat guardonada aquest divendres amb el premi Nobel de la pau, segons ha confirmat el Comitè Nobel de Noruega.

La notícia l'havia donat a conèixer mitja hora abans de l'anunci oficial l'agència Reuters, després de l'anunci a la seva web de la cadena de televisió i ràdio públiques noruegues, la NRK.

El jurat ha destacat en la seva argumentació els seus èxits per a "l'avanç de la pau i la reconciliació" a Europa, així com l'establiment de "la democràcia i els drets humans" al Vell Continent.

L'èxit de la pau

El veredicte assegura que "el gran èxit" de la UE és haver aconseguit que "la pau, la democràcia i els drets humans" hagin arrelat a Europa, i que la "guerra continental", en referència a la segona guerra mundial, acabés en "la pau continental".

El guanyador d'aquest premi, dotat amb vuit milions de corones sueques (prop de 930.000 euros), un 20% menys que l'any passat, segueix a la llista del Nobel de la pau les tres dones que el van aconseguir l'any passat, la presidenta de Libèria, Ellen Johnson-Sirleaf, la també liberiana Leymah Gbowee i l'activista iemenita Tawakkul Karman.

El jurat va destacar en la seva argumentació la seva "lluita no violenta per la seguretat de les dones i pels drets de les dones per participar plenament en les tasques de pacificació".

L'edició d'aquests guardons

Aquesta edició dels Nobel va començar dilluns amb la concessió al britànic John B. Gurdon i al nipó Shinya Yamanaka del premi de medicina, i dimarts amb l'anunci que el de física va recaure en el francès Serge Haroche i el nord-americà David J. Wineland.

Dimecres els guardonats amb el Nobel de química van ser els nord-americans Robert J. Lefkowitz i Brian K. Kobilka, i dijous es va donar a conèixer que el de literatura ha recaigut aquest any en l'autor xinès Mo Yan.

El dia 15, el d'economia

Després de l'anunci d'aquest divendres, l'actual edició dels Nobel es tancarà dilluns que ve, dia 15, amb la concessió del premi d'economia.

Notícies relacionades

L'entrega dels Nobel es farà, d'acord amb la tradició, en dues cerimònies paral·leles, a Oslo per al de la pau i a Estocolm els restants, el dia 10 de desembre, coincidint amb l'aniversari de la mort d'Alfred Nobel.

Noruega, país que entrega el Nobel de la pau, no és membre de la UE.