CRISI INSTITUCIONAL

El Senat del Paraguai destitueix el president Lugo

Els advocats del mandatari qualifiquen la decisió d'"enderrocament" i la delegació d'Unasur afirma que l'exbisbe no ha tingut dret a legítim a la defensa.

Fernando Lugo, divendres, a la seu del palau de Govern, a Asunción, on va declarar que se sotmet a la decisió del Senat.

Fernando Lugo, divendres, a la seu del palau de Govern, a Asunción, on va declarar que se sotmet a la decisió del Senat. / Andrés Cristaldo (EFE)

4
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / Buenos Aires

El Paraguaiha tornat a les seves maneres més obscures. Elpresident Fernando Lugoha estat destituïtpel Senat per "mal exercici de les seves funcions". La votació ha estat aclaparadora: 39 vots culpable, quatre per l'absolució, dos absents. L'exbisbeha promès resistir una decisió amb olor decop d'Estat. La seva sortida té parentius amb la crisi política hondurenya de fa dos anys, quan Manuel Zelaya va ser expulsat del poder.

Fa quatre anys,Lugoera el nom d'una esperança: havia acabat amb l'hegemonia de gairebé sis dècades del corruptePartit Colorado. La seva gestió va estar esquitxada per diversosescàndols de paternitat. Però la seva caiguda no ha obeït a aquestes raons. El mandatari ha estat acusat de complaença durant l'ocupació d'una fincael 15 de juny a Curuguaty, a uns 240 quilòmetres d'Asunción, onvan morir 17 persones,sis policies i 11 pagesos. L'episodi no ha estat encara aclarit.

També se'l responsabilitza d'haver permès la presència a les casernes de militants socialistes i fomentar unaagrupació camperolaque elsgrans terratinentsqualifiquen de subversiva. D'aquesta manera, el Paraguai torna a enfrontar-se a una situació tan delicada com la del 1999, que va marcar la sortida del poder deRaúl Cubas, enmig d'incidents que van acabar amb diversos morts.

"Assalt al sistema democràtic"

"Les violacions es repeteixen. Això és una condemna anunciada amb llibret imprès. No puc concebre una burla tan gran", ha declarat l'advocat de Lugo, Adolfo Ferreiro, durant l'al·legat de la defensa. "El que es busca és l'enderrocament d'un president. És un assalt al sistema democràtic", ha afegit.

Senadors del Partit Colorado han rebutjat aquests comentaris i han assegurat que el procés s'ha desenvolupat amb absoluta normalitat. "La Inquisició també va ser pacífica i ordenada", els ha respost Ferreiro, recordant que al Congrés "no es va provar res" contra Lugo.

Milers de simpatitzants del mandatari han seguit les deliberacions als afores del Congrés, mentre que els cancellers de laUnió Sud-americana de Nacions (Unasur), arribats a Asunción per evitar el temut desenllaç, han condemnat la destitució. 

Eleccions nacionals a 10 mesos vista

Segons elsecretari general d'Unasur,Alí Rodríguez, la delegació no va obtenir "respostes favorables a lesgaranties processals" de Lugo. "Les accions en curs podrien ser compreses en els articles 1, 5, i 6 del Protocol Addicional del Tractat Constitutiu d'Unasur sobre el compromís amb la democràcia, configurant unaamenaça de ruptura a l'ordre democràtic", ha explicat Rodríguez. En la seva opinió, la decisió del Senat "crearà una gran commoció nacional".

Tot això succeeix a poc més de deu mesos de leseleccions nacionals, en què s'elegirà el pròxim mandatari, així com als representants del Congrés nacional i les governacions departamentals. El president Lugo ha assenyalat que els opositors “volen robar la suprema decisió del poble” que el va elegir el 20 d'abril de 2008 per a un mandat de cinc anys, que acaba el 15 d'agost de 2013. Les eleccions estan previstes per al 23 d'abril de l'any que ve.

Recurs d'inconstitucionalitat

Lugo havia presentat al matí davant el Tribunal Suprem un recurs d'inconstitucionalitatcontra el judici polític a què se l'ha sotmès. "Els que s'han beneficiat durant anys i dècades dels béns de l'Estat, els que han viscut privilegiadament els últims anys i (...) ells estan darrere d'aquest cop d'Estat parlamentari", ha declarat a la cadena veneçolana Telesur.

El mandatari assegura que compta amb un "un gran suport popular" malgrat no haver complert moltes de les seves propostes electorals. "Aquest ha estat un Govern transparent i honest, això no ho pot negar ningú", ha afirmat. En declaracions a Telesur, Lugo ha dit que el judici és unaconjura"sense cap argument vàlid".

El Congrés l'acusa d'inacciódurant eldesallotjament de la fincad'unexsenador colorado(avui oposició, però durant gairebé sis dècades en el poder), fet que va provocar la mort d'11 pagesos i set policies.

Acusacions contra un dirigent colorado

Sense bases polítiques pròpies i sense possibilitat de reelecció, Lugo tenia problemes per imposar un candidat propi. Va ser llavors quan va cometre un error imperdonable per als liberals, els seus aliats al Govern: va començar a negociar unanova aliançaamb un grup de colorados, pertanyent al sector que lidera lapresidenta del partit,Lilian Samaniego. Això li va causar odis dels colorados més conservadors i del Partit Liberal Radical Autèntic (PLRA).

Segons Lugo, hi ha "indicis bastant clars" que apunten que el precandidat a president del Partit ColoradoHoracio Cartesestà darrere del procés al qual s'enfronta. "L'única manera que pugui créixer la seva candidatura és eliminant el procés democràtic iniciat el 2008", ha considerat el president.

Acusacions contra Cartes a Wikileaks

Cartesés amo d'unaincalculable fortunaque inclou bancs, hisendes ramaderes, tabaqueres i una embotelladora de refrescos que competeix amb Coca Cola en el mercat local. Va ser designat per competir per la candidatura presidencial el 2013 en unaqüestionada convenciódel seu partit.

Notícies relacionades

El novembre passat, Cartes va desmentir unaacusacióque el vincula, segons un informe filtrat a través deWikileaks, juntament amb l'expresident del Banc Central (BCP) Gabriel González enpresumpte rentat de diners.

D'acord amb la premsa paraguaiana, elvicepresident paraguaià, el metgeFederico Franco,líder del Partit Liberal, integrant de l'oficialista Aliança Patriòtica per al Canvi, i distanciat del president Lugo, ja estaria formant el seu equip de ministres.