CRISI INSTITUCIONAL

L'Amèrica Llatina, decidida a aïllar el Paraguai després de la destitució de Lugo

L'Argentina i el Brasil lideren el rebuig a la resolució del Senat i analitzen sancions immediates

3
Es llegeix en minuts

El president paraguaiàFernando Lugo va acceptar la destitució resolta pel Senat però va considerar que es van transgredir "tots els principis" legals "de manera covarda i traïdora". Els països més importants de l'Amèrica Llatina van parlar d'un"cop d'Estat". La Unió Sud-americana de Nacions (Unasur) i elMercosur van començar a analitzar les mesures que prendran per enfrontar una crisi que excedeix el Paraguai i adquireix una dimensió regional. "L'Argentina no convalidarà el cop d'Estat al Paraguai" va dir la presidenta argentinaCristina Fernández de Kirchner,que va anunciar que assumirà “una postura mancomunada” amb la seva col·lega del Brasil,Dilma Rousseff. El Paraguai és completament dependent d'aquests dos veïns.

El veneçolàHugo Chávezva qualificar al seu torn d'il·legal el Govern que emergeix de la destitució i que encapçala el fins ahir vicepresident,Federico Franco, que estava enemistat amb Lugo. "Convoco els governs d'Amèrica a fer un sol front i unir-se per defensar la democràcia al Paraguai", va exhortar el boliviàEvo Morales. El canceller xilè,Alfredo Moreno, va assegurar que el procés portat contra l'exbisbe al Senat "clarament no compleix amb els estàndards mínims que requereix la defensa de qualsevol persona".

Segons el secretari general d'Unasur, Alí Rodríguez, "les accions en curs podrien ser compreses en els articles 1, 5, 6 del Protocol Addicional del Tractat Constitutiu d'Unasur sobre el compromís amb la democràcia, configurant unaamenaça de ruptura a l'ordre democràtic", va explicar.

Franco va intentar sortir a calmar el front extern, fins al moment amb cap resultat. "Als presidents del Mercosur els diem que entenguin aquesta situació. Farem tot l'esforç perquè això (la crisi institucional) es normalitzi", va dir.

“Mala execució”

El Congrés va acusar Lugo de "mal exercici" i va disposar separar-lo de les seves funcions per39 vots contra 4. Tot això succeeix a poc més de 10 mesos de les eleccions nacionals. "Espero que els seus executors tinguin present la gravetat dels seus fets", va dir l'exbisbe i va demanar als seus simpatitzants, que havien guanyat els carrers d'Asunción i començaven arebre bales de goma de part de la policia, que les manifestacions, d'aquí endavant, fossin pacífiques. "Que la sang dels justos no es vessi mai més per assumptes mesquins", va dir en el discurs de comiat, envoltat dels seus ministres.

Lugo, que quatre anys enrere va acabar amb l'hegemonia de gairebé sis dècades del corruptePartit Colorado, i que al llarg d'aquests quatre anys va tenir diversos escàndols per paternitat, va ser finalment acorralat per aquesta força i els seus exaliats delPartit Liberal Autèntic (PLRA). Els càrrecs en contra seu van provocar certa coïssor a la comunitat regional que sotjauna crisi semblant a la que va tenir Hondures dos anys enrere quan van fer foraManuel Zelaya.

Els senadors del partit Colorado i els liberals el van acusar decomplaença durant l'ocupació d'una finca el 15 de juny a Curuguaty, a uns 240 quilòmetres d'Asunción, on van morir un total de 17 persones, sis policies i onze pagesos. L'episodi encara no s'ha aclarit i hi ha qui pensa que tot va ser una maniobra, l'estocada final, per fer caure un president sense estructura partidària. A Lugo també se'l va responsabilitzar d'haver permès, quatre anys enrere, un míting socialista en una caserna i fomentar una agrupació camperola que els grans terratinents qualifiquen de subversiva. D'aquesta manera, el Paraguai torna a enfrontar una situació tan delicada com la del 1999, que va marcar la sortida del poder de Raúl Cubas, enmig de diversos morts.

“Condemna anunciada”

Notícies relacionades

"Les violacions es repeteixen. Això és una condemna anunciada amb llibret imprès. No puc concebre una burla tan gran", va dir l'advocat de Lugo, Adolfo Ferreiro, durant l'al·legat de la defensa. "El que es busca és l'enderrocament d'un president. És un assalt al sistema democràtic", va afegir.

"El procés es va fer d'una manera una miqueta ràpida que a mi i a tots els paraguaians ens va sorprendre", va dir Franco, després de prendre'ls jurament als ministres. Abans, quan li va tocar el seu torn, el va trair la seva ment: en lloc de dir "el destí va voler" que assumís el Poder Executiu en aquestes circumstàncies, va dir "vaig voler". Els analistes miraven de desxifrar a quins interessos respon.