DESPRÉS DEL DESASTRE DE FUKUSHIMA

Apagada nuclear al Japó

La tercera economia mundial haurà de fer front a les calors de l'estiu amb altres fonts d'energia

Operaris a la planta de Sapporo, al nord del Japó.

Operaris a la planta de Sapporo, al nord del Japó. / AP

2
Es llegeix en minuts

L'aturada aquest dissabte al Japó de l'últim reactor nuclear actiu després de lacrisi a Fukushima deixa la tercera economia mundial, per primera vegada en 42 anys,sense centrals atòmiques i davant el repte d'afrontar el calorós estiu amb altres fonts d'energia.

Des que la pionera central de Tokai, al nord-oest de Tòquio, va començar la seva activitat comercial el 25 de juliol del 1966, només una vegada el Japó s'havia trobat en la situació de no comptar amb cap reactor actiu, del 30 d'abril al 4 de maig del 1970.

En aquella ocasió, els dos únics reactors amb què comptava aleshores l'arxipèlag es van paralitzar per una revisió rutinària que a penes va durar cinc dies, mentre que avui es desconeix quan recuperarà el país la seva producció d'energia atòmica.

L'operadora de la central de Tomari (nord), Hokkaido Electric Power, ha parat el generador de l'últim reactor actiu al Japó a les 23.00 hora local (14.00 GMT).

Procés de 71 dies

Està previst que la revisió de la unitat de Tomari duri 71 dies; i després s'haurà de sotmetre a les proves de resistència exigides pel Govern davant catàstrofes similars a la de l'11 de març del 2011, quan un tsunami va arrasar el nord-est del país.

Coincidint amb el tancament del reactor a l'illa de Hokkaido, diversos grups antinuclearss'han manifestat al centre de Tòquio per celebrar l'apagada i expressar, com en ocasions anteriors, el seu rebuig a aquest tipus d'energia.

Des que el tsunami va provocar lapitjor crisi nuclear en 26 anys, des de Txernóbil, cap dels reactors de l'arxipèlag parats per seguretat o per sotmetre's a les revisions que cada 13 mesos estipula la llei han pogut ser reactivats.

Plantes tèrmiques

Per poder garantir la demanda sense energia nuclear a les grans ciutats del país, com Tòquio, amb una àrea metropolitana de 30 milions d'habitants, les operadores elèctriques han potenciat l'ús de les plantes tèrmiques, cosa que intensificada ladespesa en la importació decru i gas liquat.

Notícies relacionades

L'augment de les importacions, sobretot per la compra d'hidrocarburs, afecta durament la balança comercial japonesa, que el gener del 2012 va registrar el seudèficitmés alt en els últims 33 anys i amenaça de desestabilitzar l'economia del país, dependent en prop d'un 40% de les seves exportacions.

No obstant, segons les estimacions del Govern, serà necessari reobrir alguns dels reactors aturats per poder garantir el subministrament elèctric estable a les principals ciutats de l'arxipèlag, que abans de la tragèdia n'obtenia prop del 30% de l'energia nuclear.