Anar al contingut

PREMI INTERNACIONAL CATALUNYA 2012

El president de l'arrencada econòmica brasilera

El sindicalista dels anys joves ha convertit el país llatinoamericà en una potència mundial

Luiz Inácio Lula da Silva va ser president del Brasil entre el 2003 i el 2011. La seva successora va ser Dilma Rouseff, candidata de la seva formació política, el Partit dels Treballadors (PT).

Va treballar com a obrer del metall, després va ser sindicalista i a mitjans dels anys 70 va ocupar la presidència del sindicat metal·lúrgic. Va ser el màxim partícip de les principals vagues durant la dictadura, que van desafiar el règim militar i en van accelerar la caiguda. Va ser candidat a la presidència del Brasil en tres ocasions, encara que només va guanyar el 2003.
En els vuit anys que va ocupar la presidència, el Brasil va despuntar i es va encaminar cap a la seva conversió en una potència econòmica mundial. Va ser elegit per Time i Newsweek la persona més influent en l'escenari mundial.
 
Luiz Inácio Lula da Silva va néixer el 27 d'octubre del 1945 al petit poble de Caetés, a l'estat brasiler de Pernambuco. Des de petit és conegut pel sobrenom de Lula, diminutiu molt comú al Brasil, i que va afegir oficialment al seu nom el 1982. Als 14 anys va aconseguir un lloc a la planta de producció de cargols Armazéns Gerais Colúmbia, on treballava 12 hores diàries, després d'haver abandonat l'escola al 5è curs.

Fundació del PT

El 10 de febrer del 1980, al col·legi Sion de São Paulo, va fundar, amb el suport d'alguns polítics i intel·lectuals d'esquerra, el Partit dels Treballadors, de tendència socialista. L'abril del 1980, Lula va ser el principal component en una vaga que va durar 41 dies, una protesta que va ser brutalment reprimida. Hi van participar 300.000 treballadors de São Paulo.
El 1986, Lula es va convertir en diputat i va formar part de l'Assemblea Constituent, que va restablir la votació lliure i directa del president. Un cop dissolt el règim militar en les eleccions constituents del 1986, el Partit dels Treballadors va ser la formació d'esquerra que més votants va atraure, amb un 6,9% de vots.
L'octubre del 2002, Lula va ser elegit president del Brasil, després de guanyar les eleccions en segona volta amb el nombre de vots més elevat de la història democràtica brasilera (52,4 milions de vots). El Govern de Lula s'ha caracteritzat per resultats econòmics com la baixa inflació, l'alta taxa de creixement del producte interior brut, la reducció de la desocupació, l'incentiu a les exportacions i la creació de microcrèdits.
En el pla internacional, el Govern de Lula ha intentat buscar el lideratge entre els països més importants en desenvolupament i fer front als més rics.
Després d'abandonar la presidència, l'octubre de l'any passat, se li va diagnosticar un càncer de laringe a l'Hospital Sirianolibanès de São Paulo. El desembre del 2011, el tumor s'havia reduït un 75%.
0 Comentaris
cargando