ELECCIONS PARCIALS BIRMANES

La líder opositora Suu Kyi aconsegueix un escó a Birmània, segons el seu partit

La premi Nobel de la pau i líder del moviment democràtic ha estat detinguda 15 anys en les últimes dues dècades

Aung San Suu Kyi saluda els seus seguidors després de votar en les eleccions parcials a Birmània.

Aung San Suu Kyi saluda els seus seguidors després de votar en les eleccions parcials a Birmània. / AP

3
Es llegeix en minuts

LaNobel de la pau Aung San Suu Kyiha guanyat l'escó del Parlament de Birmània pel qual ha competit contra els seus rivals, segons ha anuciat el seu partit, l'opositora Lliga Nacional per la Democràcia (LND), després de la votació de les eleccions legislatives parcials celebrades avui. "Aung San Suu Kyi ha guanyat", ha dit Thein Oo, agent electoral de la LND a càrrec de lacircumscripció de Kawhmu, una empobrida zona rural situada al sud-est de Rangun, l'antiga capital.

La Dama, amb el número 3 a les paperetes, ha disputat l'escó del districte electoral de Kawhmu als candidats de l'oficialista Partit del Desenvolupament i Solidaritat de la Unió i del Partit per a la Unitat i Pau, el metge Soe Min i U Thin Gi, respectivament.

Prop desis milions de birmans havien estat convocats aquesta jornada a les urnes, en uns comicis que per a Birmània suposenel retorn polític de l'oposició liderada per la carismàtica Suu Kyi, després de més de dues dècades de persecució sota l'extinta junta militar.

Elsresultats oficials, segons la Comissió Electoral, es donaran a conèixer d'aquí uns dies, encara que no ha descartat que al llarg d'aquest diumenge es conegui el desenllaç de la votació en algun districte pròxim a Rangun l'antiga capital.

37 nous parlamentaris

Aquestes eleccions s'han celebrat en 45 circumscripcions repartides pel territori per elegir 37 nous membres del Parlament, sis del Senat i dos de les assemblees regionals, que ocuparan els escons que van deixar vacants els legisladors que van acceptar càrrecs al Govern. A Kawhmu, on es palpava l'excitació dels habitants a l'espera de conèixer el resultat, l'afluència de votants a les urnes ha estat constant des de l'inici de la votació.

Suu Kyi, que ha pernoctat dissabte al poble de Wa Tin Kha, on ha adoptat una família de la tribu karen, ha creuat en un comboi de vehicles plens de seguidors una part del districte, on envoltada d'un núvol de curiosos i periodistes, ha visitat el col·legi electoral de Nusegoeng, on resideixen unes 4.800 persones, totes dedicades a la cria d'animals i a l'agricultura.

"Aquí no hi ha dubte que guanya Aung San Suu Kyi", ha manifestat Aung Tin, delegat local de la Lliga Nacional per la Democràcia mentre visitava l'únic col·legi electoral del poble. "Espero que Aung San Suu Kyi aconsegueixi almenys el 80% dels vots", ha assenyalat Sai Mauk, un empresari de Rangun empadronat a Kawhmau que a la solapa de la camisa lluïa el símbol de la LND, un paó en posició de combat, "que m'han fet en or per celebrar aquesta gran ocasió", ha dit.

Duel a les urnes

La pugna pels escons del Parlament i el Senat que suposen menys del 7% del total de les dues càmeres del Legislatiu és un duelentre la LND de Suu Kyi i el Partit del Desenvolupament i Solidaritat de la Unió, afí als exgenerals de la junta militarque va mantenir captiva la Nobel de pau 15 anys en les últimes dues dècades.

El partit de Suu Kyi i el capitanejat pel president birmà i exprimer ministre en l'última etapa de règim militar, Thein Sense, són els únics que han presentat candidats en totes les circumscripcions electorals, molt disseminades pel territori i la majoria en zones rurals

Les eleccions han donat el triomf de la popularitat a Suu Kyi i a la formació opositora que va boicotejar lesgenerals celebrades el novembre del 2010, perquè, sobretot, obligava a expulsar de la formació aquelles persones que havien estat condemnades a penes de presó per motius polítics.

Notícies relacionades

La votació ha ha tingut lloc després que el cap de les Forces Armades, el general Min Aung Hlaing, rebutgés la setmana passada qualsevol intent de reforma de la Constitució que persegueixireduir el poder polític dels militars, en resposta aSuu Kyi, que durant la seva campanya va advocar pereliminar la quota d'escons reservats als uniformats.

La Constitució aprovada durant el règim militar reserva per als caps i oficials de les Forces Armades 110 escons del total de 440 que componen el Parlament i 56 dels 224 que constitueixen el Senat.