màxima alerta a França després de la matança

Les víctimes del tiroteig de Tolosa seran enterrades a Jerusalem

El responsable de la comunitat jueva afirma que els alumnes del col·legi estan "traumatitzats"

Veïns davant del col·legi Ozar Hatorah, on dilluns un pistoler va matar quatre persones.

Veïns davant del col·legi Ozar Hatorah, on dilluns un pistoler va matar quatre persones. / PASCAL PARROT (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA / Tolosa (enviat especial)

La barbàrie dels assassinats d'ahir, dilluns, alcol·legi Ozar Hatorah de Tolosa hacommocionat tot França, però la comunitat jueva d'aquest país és la que està passant els moments més amargs per la mort del professor i els tres nens tirotejats al centre escolar.

Els cossos de les quatre víctimes mortals han estatvetllats durant tota la nit al col·legi, on van ser traslladats per quatre furgons dels serveis funeraris. Centanars de jueus han anat a acomiadar les víctimes mortals, en una cerimònia en què s'han produït escenes de gran dolor, segons han explicat alguns dels assistents, que sortien de l'acte amb els ulls banyats en llàgrimes.

Víctimes del terrorisme

El responsable de la comunitat jueva de Tolosa, Arie Benseham, ha explicat aquest matí que els cossos seran traslladats aquest dimartsa Israel per ser enterrats demà a Jerusalem.Els quatre morts tenien la doble nacionalitat francesa i israeliana i seran tractats per l'Estat jueu com a víctimes del terrorisme.

El col·legi Ozar Hatorah no tornarà a obrir les aules fins dijous que ve. Benseham ha reconegut que la seva màxima preocupació és que els nens recuperin la normalitat del dia a dia. "Estan molttraumatitzats. La majoria eren a classe o a la sinagoga del centre quan van passar els fets. Han vist l'horror en directe i encara que reben suport psicològic estan passant un moment molt difícil", ha explicat.

Un minut de silenci

Notícies relacionades

Tots els col·legis francesos han fet aquest dimarts un minut de silenci a les onze del matí en record de les víctimes. El president francès, Nicolas Sarkozy, l'ha seguit en una escola jueva de París, i el líder socialista i candidat a l'Elisi François Hollande ho ha fet des d'un col·legi de Sena Saint-Denis.

Sarkozy s'ha dirigit als nens per dir-los que el que havia passat a Tolosa en una escola jueva "ens afecta a tots". "Aquests nens podríeu ser vosaltres", ha assenyalat el cap de l'Elisi.