Anar al contingut

COMMOCIÓ I ALERTA A TOT EL PAÍS

França busca un assassí en sèrie amb un perfil militar i de "gran crueltat"

Els investigadors segueixen la pista d'un home que va ser expulsat de l'Exèrcit el 2008 per fer la salutació nazi

ELIANNE ROS / París

Els alumnes de les escoles jueves de França han tornat aquest dimarts a les aules protegits per la policia en un clima de tensió i de gran tristesa després de l'atac antisemita d'ahir al liceu Ozar Hatorah en què hi va haver quatre morts, tres d'ells nens petits. Les mesures de seguretat s'han extremat a Tolosa, amb el desplegament de 150 agents per fer tasques de vigilància a escoles i centres de culte jueus. Tots els centres educatius i institucions del país faran un minut de silenci.

A la regió Migdia-Pirineus l'alerta terrorista s'ha elevat al màxim nivell, l'escarlata, mentre la policia busca l'autor dels assassinats, que es considera que és el mateix motorista que va matar la setmana passada tres militars pertanyents al 17è regiment de paracaigudistes --dos musulmans d'origen magribí i un antillà-- a Tolosa i Montalban.

Els cossos de les víctimes mortals, el professor de 30 anys Jonathan Sandler, els seus dos fills, Gabriel, de 3 anys, i Arieh, de 6, i Myriam Monsonego, de 7 anys, filla del director de l'escola jueva, seran avui repatriats a Jerusalem, on dimecres tindrà lloc el funeral. D'origen franco-israelià, Sandler es va mudar a Tolosa des de Jerusalem el mes de setembre passat per ensenyar religió a l'escola Ozar Hatorah. El seu últim gest va ser interposar-se entre l'assassí i els seus fills.

Càmera al voltant del coll

Les càmeres del centre educatiu han permès als investigadors traçar un perfil del criminal, que actua de forma metòdica i amb una gran sang freda. "Els va matar com si fossin animals, és insuportable", ha declarat Nicole Yardem, presidenta de la principal organització de la comunitat jueva a la regió de Migdia-Pirineus, després de veure la gravació. El ministre de l'Interior, Claude Guéant, ha explicat que l'home portava al voltant del coll una petita càmera amb què segurament registra les seves matances, cosa que confirma que es tracta d'un criminal d'una gran "crueltat".

Segons els experts, les imatges revelen que es tracta d'algú familiaritzat amb l'Exèrcit i la pràctica militar. També consideren que actua amb "esperit comando" i que probablement es tracta d'un "justicier delirant" que organitza els seus atacs en solitari. Segons el setmanari Le Point, la policia segueix la pista d'un dels tres militars que pertanyien a la mateixa unitat de paracaigudistes dels militars assassinats la setmana passada i que van ser expulsats el 2008 per haver fet salutacions nazis. Es tracta del líder del grup, que no ha estat localitzat. Els altres dos, segons la premsa francesa, estan localitzats; un s'ha reenganxat en una altra unitat de l'Exèrcit francès i l'altre treballa en un restaurant.

Més de 200 investigadors han estat mobilitzats sobre el terreny, entre ells membres de la subdirecció terrorista. La direcció judicial del cas ha estat traslladada a la fiscalia de París. La policia també segueix la pista del criminal per internet, ja que l'assassinat del primer militar a Tolosa el va portar a terme després de citar el soldat a través de la xarxa amb motiu de la venda d'una moto.

El president francès, Nicolas Sarkozy, que igual que tots els candidats a les eleccions presidencials del 22 d'abril i el 6 de maig ha suspès la seva campanya, rep aquest matí a l'Elisi els líders religiosos de la comunitat jueva i de la musulmana. Demà presidirà a Tolosa el funeral dels militars assassinats.

0 Comentaris
cargando