DIJOUS VA SER INTERROGAT SET HORES I MITJA

Detingut un excap de l'Estat Major turc acusat de colpisme

Ilker Basbug està acusat de crear webs de propaganda contra el govern dins de la xarxa Ergenekon, una suposada conspiració ultranacionalista

Ilker Basbug, en una intervenció a l’acadèmia militar d’Istanbul, l’abril del 2009.

Ilker Basbug, en una intervenció a l’acadèmia militar d’Istanbul, l’abril del 2009. / OSMAN ORSAL (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

Un jutjat d'Istanbul ha deciditdetenir aquesta matinada l'excap de l'Estat Major Ilker Basbugsota l'acusació de formar i dirigir una organització terrorista amb l'objectiu d'enderrocar el govern. La decisió del jutge ha arribat poc després de mitjanit i el general retirat va ser traslladat a la presó de Silivri divendres a la matinada, ha informat l'emissora NTV.

Basbug, que va ser cap de l'Estat Major des de l'agost del 2008 fins a l'agost del 2010, és el primer militar d'aquest rang detingut en la història de Turquia. Durant tota la tarda de dijous Basbug havia estat interrogat a la Fiscalia en un procés que va durar set hores i mitja abans de ser portat davant el Jutjat Penal 12 d'Istanbul.

La Fiscalia acusa Basbug d'ordenar la creació de pàgines web amb propaganda contra el govern, una iniciativa que s'enquadra en les activitats de la xarxaErgenekon, unasuposada conspiració ultranacionalista amb l'objectiu d'enderrocar el govern dirigit perRecep Tayyip Erdogan i el partit AKP, islamista moderat.

Centenars d'acusats

Segons van assenyalar el 2010 correus electrònics anònims del mateix entorn militar, l'Estat Major havia establert42 pàgines web amb propaganda contra el governi contra diverses congregacions religioses, acusació que es va integrar en la investigació d'Ergenekon.

Durant aquesta investigació s'hanarrestat uns quants centenars d'acusats, entre ells acadèmics, advocats, periodistes i nombrosos alts oficials militars, inclosos generals i almiralls, encara queBasbug és el de més rang.

L'advocat de Basbug va reclamar que el seu client fos jutjat al Tribunal Suprem (que correspon al Constitucional) i ha demanat eltrasllat de la causa. També va defensar la innocència del general i va assegurar que "ningú, tampoc el fiscal, ha dit que hagi vist la firma de Basbug en els documents" comprometedors, segons NTV.

Basbug va rebutjar totes les acusacions i va assenyalar que havia estat nomenat en el càrrec de cap de l'Estat Major pel mateix govern, els serveis secrets del qual havien de disposar de prou dades per impedir el seu nomenament, si realment fos culpable.

Acusació “tragicòmica”

L'excap de l'Estat Major va qualificar de "tragicòmica" l'acusació de formar una organització terrorista dirigida contra algú amb tant poder com ell, llavors comandant suprem d'un gran Exèrcit, amb 700.000 soldats.

L'Exèrcit turc, el segon més gran de l'OTAN, s'ha considerat durant dècades el garant de la Constitució laica de l'Estat i va portar a terme tres cops d'Estat entre el 1960 i el 1980.

El 1997, la cúpula militar va emetre un comunicat que va forçar la dimissió del govern islamista deNecmettin Erbakan, en el partit del qual militava també l'actual primer ministre,Recep Tayyip Erdogan.

A partir del 2007, el govern de l'AKP va començar una llarga batalla jurídica contra la cúpula militar, fins llavors considerada un poder paral·lel o fins i tot superior als governs electes.

Enderrocar el govern

La supremacia militar va patir un cop molt dur l'agost del 2010, quan la Judicatura va decretar l'ingrés a la presó d'un centenar d'alts càrrecs de l'Exèrcit, tots acusats de formar part d'Ergenekon.

Durant una setmana els militars van estar en situació de pròfugs, a l'ocultar-se en casernes militars, però es van entregar després d'un intens pols entre l'Exèrcit i la Fiscalia.

Notícies relacionades

Les acusacions contra la suposada xarxaErgenekoninclouen nombroses iniciatives per crear conflictes socials, sembrar por i fins i tot cometre atemptats sota una "bandera falsa" per desestabilitzar la societat i enderrocar el govern, un procés en què les pàgines web amb propaganda antigovernamental només serien un element més.

Ilker Basbug va assenyalar que va ser ell qui va ordenar el tancament d'aquestes pàgines web i es va queixar que fos arrestat en comptes de rebre l'agraïment per haver-les tancat.