EL PROBLEMA DEL DEUTE ALS EUA

Els republicans trenquen el diàleg amb Obama

El president convoca els portaveus del Congrés per evitar la suspensió de pagaments

1
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN
NOVA YORK

La guerra política oberta als EUA sota l'amenaçant pressió que el país pugui entrar en suspensió de pagaments en només deu dies es va intensificar ahir. Després de dues jornades en què havien dominat els rumors que parlaven de l'acostament d'un acord entre el president, Barack Obama, i el portaveu de la Cambra Baixa, el republicà John Boehner, aquest últim va posar de forma abrupta fi ja no a un potencial pacte, sinó al mer diàleg. Boehner va deixar de contestar ahir les trucades d'Obama i va enviar una carta a 240 congressistes explicant que abandonava les converses, al·legant que el president «simplement no és seriós». La decisió va impulsar un irat i frustrat Obama a comparèixer per sorpresa davant els mitjans i mostrar la seva indignació.

Notícies relacionades

«És difícil entendre perquè el portaveu Boehner no va acceptar aquest tipus d'acord», va dir Obama, que semblava haver acostat postures amb el líder republicà sobre un pacte que retallaria entre 3 i 4 bilions el dèficit. Guanyant-se l'empipament de les seves pròpies bases demòcrates i de líders del partit al Congrés, Obama incloïa en el seu pla retallades en programes com la sanitat pública o la seguretat social. A canvi, incloïa alguns augments d'impostos, el punt on els republicans es mostren intransigents, encara que es proposa eliminar avantatges fiscals per a les rendes més altes.

Obama va convocar per avui a la Casa Blanca la resta de líders de les dues cambres del Congrés. «M'hauran d'explicar com evitarem la suspensió de pagaments», va dir. En la seva carta al Congrés, Boehner assegura que l'acord no ha estat mai a prop. «Al final (el president i jo) no hem connectat. No perquè tinguem diferents personalitats, sinó perquè tenim diferents punts de vista per al país».