CERIMÒNIA OFICIAL A BARCELONA

La Unió pel Mediterrani renova el seu lideratge amb l'objectiu d'influir en la primavera àrab

El diplomàtic marroquí Iussef Amrani pren possessió del càrrec de secretari general en substitució del dimitit Ahmad Massadeh

Iussef Amrani, el 20 de juny a Madrid, després de reunir-se amb Trinidad Jiménez.

Iussef Amrani, el 20 de juny a Madrid, després de reunir-se amb Trinidad Jiménez. / Emilio Naranjo (EFE)

2
Es llegeix en minuts
MONTSE MARTÍNEZ / Barcelona

LaUnió pel Mediterrani (UpM), organització que aglutina els països de laUE i de la ribera del Mediterrani, ha allargat la mà sense condicions als països protagonistes de laprimavera àrab. Encara que també seria ajustat dir que l'ajuda és mútua. El moment històric d'incipient democratització dels països delnord d'Àfricava pel camí de donar més sentit i més pes a una organització que, des de la seva creació el 2008, ha concatenat obstacles i inoperància.

L'acte de presa de possessió del secretari general de laUpM, el marroquíIussef Amrani, celebrat avui al palau de Pedralbes de Barcelona --seu de l'organització--, ha deixat patent la voluntat que el projecte deixi de respondre a un mer enunciat per convertir-se en una eina de treball útil i efectiva.

A les paraules del flamant secretari general --"és un gran repte i responsabilitat en el context d'un món àrab en evolució"-- s'hi ha unit el suport inequívoc de la ministra d'Exteriors, Trinidad Jiménez, els seus homòlegs francès i marroquí, Alain Juppé, iTaïb Fassi Fihri, respectivament, el president de la Generalitat, Artur Mas, i l'alcalde de Barcelona,Xavier Trias.

La voluntat d'Espanya i França

EspanyaiFrança, a través dels seus ministres d'Exteriors, han animat els països de la ribera sud del Mediterrani a prosseguir els processos dedemocratització empresos en el que constitueix una "nova oportunitat" de pau i més llibertats.

Jiménez ha assegurat que "la UpM té molt a dir i molt a aportar en aquest nou context" que es dóna des d'aquest any a la regió, després del triomf de les revolucions aTunísia iEgipte i els canvis constitucionals al Marroc.

Llibertat i modernitat

Segons Juppé, lallibertat i lamodernitat s'estan expandint cap al sud, situació amb què França es compromet i es "mobilitza", i ha destacat la seva plena voluntat de col·laborar amb ells, mentre que Jiménez ha celebrat les noves condicions històriques, que ha definit com a molt especials.

Notícies relacionades

Des del nou Govern d'Egipte, el primer subsecretari d'Exteriors,Ahmned Fathallad, també s'ha referit a la primavera àrab, cosa que no han fet explícitament el nou secretari general de la UpM i el ministre marroquí d'Exteriors, encara que ha recordat a tots els seus homòlegs que "sempre" trobaran al seu país un bon interlocutor. Així mateix, ha instat a celebrar noves cimeres a nivell euromediterrani.

Per la seva part, Mas ha assenyalat que Catalunya s'implica i vol col·laborar amb tots els països àrabs que han iniciat una transició democràtica, igual que fa 35 anys van ser molts els suports des de l'estranger que van recolzar la democratització d'Espanya. Trias ha celebrat que es reforcin les relacions euromediterrànies amb aquest nomenament, i ha demanat que aquestes polítiques "responguin a les aspiracions dels pobles".