Anar al contingut

A PROPOSTA DE CATHERINE ASHTON

La UE nomena Bernardino León enviat especial per al Mediterrani sud

Londres força que la península Aràbiga quedi al marge de les atribucions del diplomàtic

ELISEO OLIVERAS / Brussel·les

Els Vint-i-set han recolzat el nomenament de Bernardino León, actual secretari general de la presidència del Govern espanyol, com a enviat especial de la Unió Europea (UE) a la regió del Mediterrani sud, segons han confirmat fonts diplomàtiques.

La missió de León consistirà a donar suporta als canvis democràtics a la regió després de la primavera àrab i incrementar la influència política de la UE en aquest procés de transició. Estarà a les ordres de la ministra europea d'Afers Estrangers, Catherine Ashton.

La decisió ha estat adoptada en el Comitè Polític i de Seguretat i serà ratificada sense debat pel Consell de Ministres de la UE en les pròximes reunions del 12 o 18 de juliol, una vegada estiguin preparats els textos jurídics necessaris.

El mandat de León com a enviat especial europeu serà d'un any i tindrà la base operativa a Brussel·les. Per imposició de la Gran Bretanya, queda exclosa de les atribucions i de l'actuació de León la regió de la península Aràbiga. La seva activitat se centrarà al Magrib i els països riberencs del Mediterrani oriental.

Àmplia experiència en el món àrab

León, de 46 anys, ha dedicat la major part dels més de 20 anys de carrera diplomàtica al món àrab, amb destins a Líbia i Algèria, abans de ser assessor personal de Miguel Ángel Moratinos quan era enviat especial de la UE per al procés de pau al Pròxim Orient. En aquesta missió, León va centrar la seva tasca a Egipte, Jordània, Líban, Síria, Israel i els territoris palestins ocupats.

A més, entre els anys 2004 i 2008 va ser secretari d'Estat d'Exteriors i des d'aquest últim any, secretari general de la presidència del Govern, càrrec en què ha estat el principal assessor en política exterior del cap de l'Executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

0 Comentaris
cargando