Anar al contingut

ESCRUTATS EL 80% DELS VOTS

L'oposició arrasa en les eleccions legislatives de Tailàndia

Abhisit Vejjajiva, primer ministre tailandès en funcions, admet la derrota electoral del seu partit

EFE / Bangkok

El primer ministre en funcions de Tailàndia, Abhisit Vejjajiva, ha reconegut la derrota del seu Partit Demòcrata en les eleccions legislatives celebrades avui, en què ha guanyat la formació liderada per Yingluck Shinawatra, germana de Thaksin Shinawatra, el governant deposat pels militars fa cinc anys, i que pot ser la primera dona que assumeix la direcció del Govern de Tailàndia.

Segons la Comissió Nacional Electoral, el Puea Thai (Partit dels Tailandesos) ha aconseguit 254 escons quan ha estat escrutat gairebé el 80% dels vots. El partit de Thaksin Shinawatra, declarat fugitiu després de ser deposat fa cinc anys, ha guanyat de forma aclaparadora els comicis.

En sondeig a peu d'urna realitzat per la Universitat Suan Dusit concedeix al Puea Thai 313 escons del total de 500 que integren el Parlament, mentre que un altre efectuat per la Universitat de La Asunción, de Bangkok, li dóna 299 seients.

La segona plaça, d'acord amb el recompte oficial, és per al Partit Demòcrata, amb 164 escons, seguit del Bun Jan Thai (de l'Orgull Tailandès), que suma 35 escons. La resta dels escons estan entre tres partit menors.

Primera cap de Govern

"Felicito el Pheu Thai per l'oportunitat que té de liderar el pròxim govern i desitjo a Yingluck Shinawatra tot l'èxit com a primera dona a ser primera ministra de Tailàndia", ha dit el cap de govern sortint en una breu intervenció a la seu el seu partit.

La victòria del Puea Thai suposarà el retorn al poder dels polítics afins a Thaksin Shinawatra després de l'interval de més de dos anys en què ha governat una coalició encapçalada pel Partit Demòcrata de Vejjajiva.

Thaksin Shinawatra ha indicat en declaracions al canal local PBS que el seu partit en convidarà altres a formar una coalició, encara que aconsegueixi el suficient nombre d'escons per governar en solitari.

El governant deposat el 2006 ha assenyalat que el seu desig és tornar a Tailàndia com més aviat millor, tot i que ha matisat que serà en el moment adequat per "no ser part d'un problema, sinó una solució".

Diputats trànsfugues

El desembre del 2008, el Tribunal Constitucional va dissoldre per frau electoral el Partit del Poder del Poble, format pels polítics afins a Thaksin, i el Partit Demòcrata va formar una aliança parlamentària amb diputats trànsfugues per governar.

Un total de 42 partits han pugnat pels escons del Parlament, que en un termini màxim de 60 dies a partir del dia de la votació haurà d'elegir el primer ministre, segons estableix la Constitució.

El Partit Demòcrata té a favor seu la classe dirigent, que inclou monàrquics, buròcrates, famílies de l'elit adinerada i destacats dirigents de l'Exèrcit.

El Puea Thai que té el suport dels anomenats "camises vermelles", amb àmplia influència a les zones rurals del nord i nord-est, però no així a les províncies del sud que han estat, tradicionalment, les places fortes dels demòcrates.

Protestes i violència als carrers

Des del motí militar, Tailàndia ha estat escenari de freqüents períodes de protestes al carrer per part dels seguidors de tots dos bàndols i de violents esclats de violència.

Tant una formació com l'altra van exposar programes electorals similars, de caràcter populista i que van incloure promeses d'apujar el salari mínim, ajuda econòmica a camperols i persones grans, suspensió de deutes contrets pels agricultors i grans projectes d'infraestructura.

El Pua Thai va anar més lluny i es va comprometre a reduir en un 75% la corrupció, un dels mals de Tailàndia que els militars han fet servir per justificar els motins. Amb programes similars Thaksin va guanyar per una gran majoria les eleccions celebrades el 2001 i el 2005.

0 Comentaris
cargando