ESCRUTATS EL 80% DELS VOTS

L'oposició arrasa en les eleccions legislatives de Tailàndia

Abhisit Vejjajiva, primer ministre tailandès en funcions, admet la derrota electoral del seu partit

Simpatitzants de la candidata a primera ministra pel partit Pheu Thai, Yingluck Shinawatra, celebren la victòria segons els resultats no oficials dels comicis parlamentaris d’avui.

Simpatitzants de la candidata a primera ministra pel partit Pheu Thai, Yingluck Shinawatra, celebren la victòria segons els resultats no oficials dels comicis parlamentaris d’avui. / RUNGROJ YONGRIT (EFE)

2
Es llegeix en minuts
EFE / Bangkok

El primer ministre en funcions deTailàndia,Abhisit Vejjajiva, ha reconegut laderrota del seu Partit Demòcrata en les eleccions legislatives celebrades avui, en quèha guanyat la formació liderada per Yingluck Shinawatra, germana deThaksin Shinawatra, elgovernant deposat pels militars fa cinc anys, i que pot ser laprimera dona que assumeix la direcció del Govern deTailàndia.

Segons la Comissió Nacional Electoral, elPuea Thai(Partit dels Tailandesos) ha aconseguit254 escons quan ha estat escrutat gairebé el80% dels vots. El partit deThaksin Shinawatra, declarat fugitiu després de ser deposat fa cinc anys, ha guanyat de forma aclaparadora els comicis.

En sondeig a peu d'urna realitzat per la Universitat Suan Dusit concedeix alPuea Thai 313 escons del total de 500 que integren el Parlament, mentre que un altre efectuat per la Universitat de La Asunción, de Bangkok, li dóna299 seients.

La segona plaça, d'acord amb elrecompte oficial, és per alPartit Demòcrata, amb164 escons, seguit delBun Jan Thai (de l'Orgull Tailandès), que suma 35 escons. La resta dels escons estan entre tres partit menors.

Primera cap de Govern

"Felicito elPheu Thai per l'oportunitat que té de liderar el pròxim govern i desitjo aYingluck Shinawatra tot l'èxit com a primera dona a ser primera ministra deTailàndia", ha dit el cap de govern sortint en una breu intervenció a la seu el seu partit.

La victòria delPuea Thai suposarà el retorn al poder dels polítics afins aThaksin Shinawatra després de l'interval de més de dos anys en què ha governat una coalició encapçalada pelPartit Demòcrata de Vejjajiva.

Thaksin Shinawatra ha indicat en declaracions al canal local PBS que el seu partit enconvidarà altres a formar una coalició, encara que aconsegueixi el suficient nombre d'escons per governar en solitari.

El governant deposat el 2006 ha assenyalat que el seu desig és tornar a Tailàndia com més aviat millor, tot i que ha matisat que serà en el moment adequat per "no ser part d'un problema, sinó una solució".

Diputats trànsfugues

El desembre del 2008, elTribunal Constitucional va dissoldre per frau electoral el Partit del Poder del Poble, format pels polítics afins aThaksin, i el Partit Demòcrata va formar una aliança parlamentària amb diputats trànsfugues per governar.

Un total de 42 partits han pugnat pels escons del Parlament, que en un termini màxim de 60 dies a partir del dia de la votació haurà d'elegir el primer ministre, segons estableix la Constitució.

ElPartit Demòcrata té a favor seu laclasse dirigent, que inclou monàrquics, buròcrates, famílies de l'elit adinerada i destacats dirigents de l'Exèrcit.

ElPuea Thai que té el suport dels anomenats "camises vermelles", amb àmplia influència a les zones rurals del nord i nord-est, però no així a les províncies del sud que han estat, tradicionalment, les places fortes dels demòcrates.

Protestes i violència als carrers

Des del motí militar,Tailàndia ha estat escenari defreqüents períodes de protestes al carrer per part dels seguidors de tots dos bàndols i deviolents esclats de violència.

Notícies relacionades

Tant una formació com l'altra van exposarprogrames electorals similars, de caràcter populista i que van incloure promeses d'apujar el salari mínim, ajuda econòmica a camperols i persones grans, suspensió de deutes contrets pels agricultors i grans projectes d'infraestructura.

ElPua Thai va anar més lluny i es va comprometre areduir en un 75% la corrupció, un dels mals deTailàndia que els militars han fet servir per justificar els motins. Amb programes similarsThaksin va guanyar per una gran majoria les eleccions celebrades el 2001 i el 2005.