CONVOCADA UNA PROTESTA

Els joves del Moviment 20 de Febrer rebutgen la nova Constitució del Marroc

Asseguren que Mohammad VI pretén "donar un aspecte constitucional a una monarquia absoluta"

Partidaris de Mohammad VI mostren una foto del rei del Marroc i una bandera del país a Casablanca, després del discurs del monarca.

Partidaris de Mohammad VI mostren una foto del rei del Marroc i una bandera del país a Casablanca, després del discurs del monarca. / Abdeljalil Bounhar (AP)

1
Es llegeix en minuts
EFE / Rabat

ElMoviment 20 de Febrer, que reivindica canvis democràtics al Marroc, ha assegurat que la nova Carta Magna anunciada divendres pel reiMohammad VI pretén "donar un aspecte constitucional a una monarquia absoluta" i ha convocat a una manifestació nacional aquest diumenge.

L'activista d'aquest moviment juvenilNajib Chauki ha assegurat que la novaConstitució "dóna poders amplis al rei en els àmbits legislatiu, executiu, de seguretat i religiós".

Chauki ha explicat que el monarca "continua mantenint els seus poders en el projecte de la novaConstitució que li permeten per exemple presidir algunes institucions o nomenar i destituir els alts responsables que pertanyen als diferents poders". A més, ha criticat que el rei pugui dissoldre elParlament, cosa que considera una "intervenció en l'àmbit legislatiu".

L'activista ha assegurat que el seu moviment rebutja "unaConstitució atorgada" i ha reivindicat una Carta Magna "democràtica, en forma i en contingut, que estableixi una monarquia parlamentària clara".

Per altra banda, l'activista del mateix movimentMunaim Musaui ha explicat que "la majoria de les noves competències del president del Govern no són verdaderes sinó formals perquè, segons la nova Carta Magna, està obligat a consultar el rei abans d'executar-les".

Moviment contestatari

ElMoviment 20 de Febrer agrupa els joves que a través d'internet van convocar les primeres protestes multitudinàries al Marroc aquell dia, en el marc de l'onada de les revoltes àrabs, per demanar l'establiment d'una "Constitució democràtica" i la dissolució del Govern i el Parlament.

Notícies relacionades

El 9 de març, el reiMohammad VI va anunciar en un discurs que volia reformar la Constitució per concedir més poders al primer ministre i al Parlament, i reforçar la independència de la justícia.

ElMoviment 20 de Febrer ha convocat els seus seguidors a manifestar-se aquest diumenge a tot el territori marroquí per reclamar "un canvi democràtic verdader al Marroc".