PROCÉS HISTÒRIC

L'exprimer ministre islandès rebutja en el judici la seva responsabilitat en la recessió

Haarde està acusat d'ignorar les advertències sobre una imminent crisi dels principals bancs islandesos

1
Es llegeix en minuts

L'exprimer ministreconservador islandèsGeir H. Haarde ha negat l'acusació denegligència greudurant elcol·lapse bancarid'Islàndia l'octubre del 2008, a l'inici del judici en contra seva que se celebra a Reykjavík.

En la compareixença, Haarde ha demanat la suspensió del procés al considerar que no va violar lallei sobre responsabilitat dels ministres per ignorar les advertències que va rebre sobre una imminentcrisi dels principals bancs islandesos i no actuar en conseqüència, com assegura el fiscal en l'escrit d'acusació.

Període de reflexió fins al setembre

En declaracions a mitjans islandesos, Haarde ha qualificat el judici de "farsa" i de "primer procés polític" en la història del país i ha titllat de "ridícules" les acusacions, al defensar que les mesures del seu Govern abans del col·lapse econòmic "van resultar correctes".

Una vegada llegida l'acusació i d'haver declarat Haarde, elLandsdómur, tribunal que jutja el cas, s'agafarà un temps de reflexió fins al setembre, dins d'un procés en què l'exprimer ministre s'enfronta a una pena de presó de fins a dos anys. El Landsdómur va ser creat el 1905 per jutjar processos que afectin membres del Govern i fins ara no havia actuat mai.

Composició heterogènia

La imputació de Haarde, de 60 anys, va ser possible perquè l'Althingi (Parlament islandès) així ho va decidir el setembre passat per 33 vots a favor i 30 en contra, seguint el consell de l'informe realitzat anteriorment per lacomissió investigadoracreada per determinar les responsabilitats en la crisi. En aquella votació, el Parlament va exculpar tres exalts càrrecs del seu Govern, un de conservador i dos de socialdemòcrates, en contra del parer de la comissió investigadora.

Notícies relacionades

El Landsdómur està format per 15 persones: cinc jutges del Tribunal Suprem, un president d'una cort de primera instància, un catedràtic de dret constitucional i vuit ciutadans designats cada sis anys pel Parlament.

El col·lapse que va obligar a nacionalitzar els principals bancs del país va col·locar Islàndia, que ha rebut ajuda delFons Monetari Internacional(FMI), en la pitjor crisi de la seva història recent. Les protestes populars van provocar el gener del 2009 la caiguda del Govern de coalició entre el conservador Partit de la Independència i el Partit Socialdemòcrata, encapçalat per Haarde, que es va retirar de la política al trobar-se-li untumor cancerigen.