DECIDIT PEL PARLAMENT

Islàndia jutja l'exprimer ministre per negligència davant la crisi

Un tribunal especial analitzarà per què Geeir Haarde no va fer cas de les advertències del Banc Nacional sobre el col·lapse

Geir Haarde, primer ministre d’Islàndia (dreta), amb el seu homòleg de Luxemburg, Jean-Claude Juncker.

Geir Haarde, primer ministre d’Islàndia (dreta), amb el seu homòleg de Luxemburg, Jean-Claude Juncker. / EFE

1
Es llegeix en minuts
EFE / Copenhaguen

L'exprimer ministre conservador islandèsGeeir H. Haarde afronta des de aquest dimarts unjudici per negligència greu durant el seu mandat, en què es va produir el col·lapse bancari que l'octubre del 2008 va conduirIslàndiaa prop de la ruïna.

L'encarregat d'estudiar el cas és elLandsdómur,un tribunal especial creat per a processos que afectin membres del Govern i que mai havia actuat en els gairebé 67 anys d'independència d'aquesta illa, situada a l'Atlàntic nord.

La imputació deHaarde, de 60 anys, ha estat possible perquè l'Althingi (Parlament islandès) així ho va decidir el setembre passat per 33 vots a favor i 30 en contra, seguint el consell de l'informe realitzat anteriorment per la comissió investigadora creada per determinar les responsabilitats en la crisi. Encara que el tribunal confirmarà previsiblement l'acusació, mitjans islandesos consideren probable que el judici en si no comenci fins després de l'estiu, ja que el tribunal concedirà a Haarde un termini per presentar objeccions.

En l'acte d'acusació preliminar presentat fa un mes, el fiscal Sigridur Fridjonsdottir demana una condemna per a l'exprimer ministre perviolar la llei sobre responsabilitat dels ministres al no fer cas de les advertències que va rebre sobre una imminent crisi dels principals bancs islandesos per part del Banc Nacional. Haarde no va adoptar cap mesura per reduir els efectes del col·lapse abans que aquest es produís ni va pressionar els bancs per vendre els seus actius i disminuir els riscos, segons el fiscal, que no especifica cap pena concreta per al delicte.

Retirat de la política per malaltia

Notícies relacionades

El Landsdómur està format per 15 persones: cinc jutges del Tribunal Suprem, un president d'un tribunal de primera instància, un catedràtic de dret constitucional i vuit ciutadans designats cada sis anys pel Parlament. El col·lapse bancari, que va obligar a nacionalitzar els principals bancs del país, va col·locar Islàndia, que ha hagut de rebre ajuda del Fons Monetari Internacional (FMI), en la pitjor crisi de la seva història recent.

Les protestes populars van provocar el gener del 2009 la caiguda del Govern de coalició entre el conservador Partit de la Independència i el Partit Socialdemòcrata, encapçalat per Haarde, que es va retirar de la política al descobrir-li un tumor cancerigen. L'esquerra, en una coalició entre socialdemòcrates i verd-i-rojos, governa per majoria absoluta des de l'abril del 2009 un país que negocia ara la seva entrada a la UE.