Anar al contingut

REVOLTA A LA PENÍNSULA ARÀBIGA

La violència i la confusió es disparen al Iemen després de la marxa de Salih

El vicepresident Hadi assumeix el poder en compliment de la Constitució mentre milers de iemenites celebren la "caiguda del règim"

Com a mínim cinc persones moren en enfrontaments entre opositors i forces de seguretat a la ciutat de Taiz

AGÈNCIES / Sanà

La violència i la confusió creixen al Iemen, que cada vegada està més a prop d'una guerra civil després que el president del país, Ali Abdul·là Salih, abandonés dissabte el país rumb a l'Aràbia Saudita per tractar-se les ferides que va patir en l'atemptat de divendres contra el palau presidencial a Sanà. La sortida de Salih s'ha viscut amb alegria al Iemen i amb l'esperança que ja no torni. No obstant, fonts oficials del règim han assegurat aquest diumenge que el dirigent tornarà al país d'aquí uns dies, quan es recuperi de les ferides.

Així mateix, després d'hores d'especulacions i d'incertesa, un alt càrrec del Govern ha confirmat que el vicepresident, Abdorabu Mansur Hadi, ha agafat les regnes del país, d'acord amb la Constitució i després d'una ordre de Salih. La Carta Magna del país àrab fixa que el vicepresident assumirà el poder durant 60 dies, a comptar des de dissabte.

Hadi s'ha entrevistat amb l'ambaixador dels Estats Units a Sanà, Gerald Feierstein, amb qui ha abordat la necessitat de coordinar-se per assegurar els serveis bàsics del país com els de petroli, gas i electricitat, segons l'agència oficial de notícies iemenita SABA.

Desenes de milers de joves iemenites han celebrat als carrers la marxa de Salih, que ja fa 33 anys que és al poder, i el que consideren que és la "caiguda del règim". "Avui neix un nou Iemen", han cantat entusiastes concentrats des de fa setmanes a les portes de la Universitat de Sanà. "S'ha acabat. El règim ha caigut", ha estat una altra de les consignes més corejades. A la ciutat de Taiz, a uns 200 quilòmetres al sud de la capital, s'han viscut escenes similars. Centenars de persones s'han concentrat al centre amb crits de "llibertat, llibertat, Alí se n'ha anat".

L'oposició impedirà el retorn de Salih

Davant la incertesa sobre si Salih tornarà o no i sobre qui ostenta ara el poder, l'oposició parlamentària ha anunciat la seva intenció d'impedir el retorn del president. El portaveu dels partits de l'oposició Mohammad Qahtan ha assenyalat que l'hospitalització de Salih a l'Aràbia Saudita "marca el principi de la fi d'aquest règim dictatorial i corrupte". "Treballarem amb totes les nostres forces per impedir que torni", ha promès.

Respecte del vicepresident, Mansur Hadi, Qahtan ha assenyalat que l'oposició està "totalment disposada a cooperar" amb Hadi, però ha advertit que "la dificultat" és saber "si els fills de Salih estan disposats a cedir-li el poder". Familiars del president, entre ells alguns dels seus fills, estan al capdavant de diversos cossos policials i del Exèrcit..

Tirotejos i enfrontaments a Sanà i Taiz

Les celebracions per la marxa de Salih --qui sap si temporal o definitiva-- s'han vist entelades per tirotejos i explosions a Sanà i enfrontaments entre opositors i forces de l'ordre a Taiz. En aquesta localitat, els enfrontaments han causat la mort de cinc persones; un opositor i quatre membres de la Guàrdia Republicana, el cos d'elit fidel a Salih.

Un veí de la ciutat costanera d'Aden, Faruq Abdul Salam, ha explicat que la població està "preocupada" pel que pot passar ara. "Estem preocupats per la possibilitat d'un cop d'Estat o per disputes en el si de l'Exèrcit per aconseguir el poder", ha assenyalat.


0 Comentaris
cargando