REVOLTA A LA PENÍNSULA ARÀBIGA

La violència i la confusió es disparen al Iemen després de la marxa de Salih

El vicepresident Hadi assumeix el poder en compliment de la Constitució mentre milers de iemenites celebren la "caiguda del règim"

Com a mínim cinc persones moren en enfrontaments entre opositors i forces de seguretat a la ciutat de Taiz

Milers d’opositors sirians celebren la sortida de Salih, diumenge, a Sanà.

Milers d’opositors sirians celebren la sortida de Salih, diumenge, a Sanà. / AMMAR AWAD (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / Sanà

La violència i laconfusiócreixen alIemen, que cada vegada està més a prop d'una guerra civil després que elpresident del país, Ali Abdul·là Salih, abandonés dissabte el país rumb a l'Aràbia Saudita per tractar-se les ferides que va patir en l'atemptat de divendres contra el palau presidencial a Sanà. La sortida de Salih s'ha viscut amb alegria al Iemen i amb l'esperança que ja no torni. No obstant,fonts oficials del règim han assegurat aquest diumenge que el dirigent tornarà al país d'aquí uns dies, quan es recuperi de les ferides.

Així mateix, després d'hores d'especulacions i d'incertesa, un alt càrrec del Govern ha confirmat que el vicepresident, Abdorabu Mansur Hadi, ha agafat lesregnes del país, d'acord amb laConstituciói després d'una ordre de Salih. La Carta Magna del país àrab fixa que el vicepresident assumirà el poder durant 60 dies, a comptar des de dissabte.

Hadi s'ha entrevistat amb l'ambaixador dels Estats Units a Sanà, Gerald Feierstein, amb qui ha abordat la necessitat de coordinar-se per assegurar els serveis bàsics del país com els de petroli, gas i electricitat, segons l'agència oficial de notícies iemenita SABA.

Desenes de milers dejoves iemenites han celebrat als carrers la marxa de Salih, que ja fa 33 anys que és al poder, i el que consideren que és la "caiguda del règim". "Avui neix un nou Iemen", han cantat entusiastes concentrats des de fa setmanes a les portes de laUniversitat de Sanà. "S'ha acabat. El règim ha caigut", ha estat una altra de les consignes més corejades. A la ciutat deTaiz, a uns 200 quilòmetres al sud de la capital, s'han viscut escenes similars. Centenars de persones s'han concentrat al centre amb crits de "llibertat, llibertat, Alí se n'ha anat".

L'oposició impedirà el retorn de Salih

Davant laincertesa sobre siSalih tornarà o no i sobre qui ostenta ara elpoder, l'oposició parlamentàriaha anunciat la seva intenció d'impedir el retorn del president. El portaveu dels partits de l'oposicióMohammad Qahtan ha assenyalat que l'hospitalització de Salih a l'Aràbia Saudita "marca el principi de la fi d'aquest règim dictatorial i corrupte". "Treballarem amb totes les nostres forces per impedir que torni", ha promès.

Respecte delvicepresident, Mansur Hadi, Qahtan ha assenyalat que l'oposició està "totalment disposada a cooperar" amb Hadi, però ha advertit que "la dificultat" és saber "si elsfills de Salihestan disposats a cedir-li el poder". Familiars del president, entre ells alguns dels seus fills, estan al capdavant de diversos cossos policials i del Exèrcit..

Tirotejos i enfrontaments a Sanà i Taiz

Notícies relacionades

Les celebracions per la marxa de Salih --qui sap si temporal o definitiva-- s'han vist entelades per tirotejos i explosions a Sanà ienfrontaments entre opositors i forces de l'ordre a Taiz. En aquesta localitat, els enfrontaments han causat lamort de cinc persones; un opositor i quatre membres de la Guàrdia Republicana, el cos d'elit fidel a Salih.

Un veí de la ciutat costanera d'Aden, Faruq Abdul Salam, ha explicat que la població està "preocupada" pel que pot passar ara. "Estem preocupats per la possibilitat d'uncop d'Estat o per disputes en el si de l'Exèrcitper aconseguir el poder", ha assenyalat.