NO POT ABANDONAR EL PAÍS

El fiscal acusa Iúlia Timoixenko de malversar 380 milions d'euros del Protocol de Kyoto

L'exprimera ministra d'Ucraïna també ha de respondre de la compra il·legal de mil automòbils

Iúlia Timoixenko és aclamada pels seus seguidors dilluns passat a Kíev.

Iúlia Timoixenko és aclamada pels seus seguidors dilluns passat a Kíev. / SERGEY DOLZHENKO (EFE)

1
Es llegeix en minuts
EFE / Kíev

La Fiscalia d'Ucraïna ha acusat l'exprimera ministra Iúlia Timoixenko de malversar 380 milions d'euros de fons públics recaptats per aquest país en el marc del Protocol de Kyoto.

El fiscal general, Víctor Pshonka, ha assegurat en roda de premsa que aquest organisme ha incoat dos expedients penals contra Timoixenko per la malversació de 200 i 180 milions d'euros, i li ha obert un tercer procés per la compra il·legal de mil automòbils quan era la cap de l'Executiu ucraïnès, segons les agències ucraïneses.

Timoixenko, que s'ha hagut de comprometre a estar localitzable les 24 hores del dia i no abandonar el país, és acusada segons la clàusula 3 de l'article 365 del Codi Penal (abús de poder amb conseqüències greus).

"Han obert un expedient penal contra la meva persona per suposadament assignar diners, originàriament destinats a l'ecologia, a les pensions en temps de crisi durant 2009", ha assegurat la líder de l'oposició.

Persecució

Notícies relacionades

La política, que va deixar el càrrec de cap del Govern el febrer passat després de perdre les eleccions presidencials davant Víktor Ianukóvitx, acusa el Govern actual de persecució de l'oposició. Timoixenko, a qui l'actual primer ministre, Nikolái Azárov, ha acusat en diverses ocasions de malversació, ha assegurat que les acusacions són infundades.

"Les pensions les paguem, però no a costa dels diners per a l'ecologia. Aquests diners estan dipositats en els comptes del Ministeri d'Ecologia i estan sota el control del Govern", ha argumentat.