DOCUMENTS DE LA LEGACIÓ DIPLOMÀTICA A MADRID

Els EUA van pressionar la judicatura espanyola en causes en contra seva

L'ambaixada va imputar la victòria socialista el 2004 a la mala gestió de l'11-M

Un informe va retratar Zapatero com un líder d'una esquerra «gastada»

Zapatero, dissabte, a la Moncloa, després de reunir-se amb els empresaris.

Zapatero, dissabte, a la Moncloa, després de reunir-se amb els empresaris. / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS
MADRID

El llenguatge franc que els funcionaris, els diplomàtics i els ambaixadors de la legació dels Estats Units a Madrid van utilitzar en els últims anys per explicar als seus caps a l'altre costat de l'Atlàntic com veien la realitat espanyola desconcertarà alguns dels interlocutors i avergonyirà molts d'altres. Això com a mínim. El diari El País, un dels cinc mitjans de comunicació del món que ha tingut accés als milers de documents filtrats per Wikileaks, iniciarà avui la publicació de la informació més substanciosa que recullen els 3.620 documents de l'ambaixada a la capital espanyola. Segons aquest rotatiu, els Estats Units no només van pressionar el Govern per salvaguardar els seus interessos. Alguns dels documents analitzats també revelen pressions a membres de la judicatura i del teixit empresarial. El Govern espanyol va decidir ahir que no comentarà les notícies que vagin sortint i deixarà l'anàlisi a la Casa Blanca.

En aquests últims anys, alguns jutges espanyols han posat en verdaders compromisos les autoritats nord-americanes. Baltasar Garzón i Eloy Velasco, per exemple, van demanar investigar el penal de Guantánamo, on es va torturar els presos, i també els autors intel·lectuals que van aportar la base legal per utilitzar aquella presó: entre d'altres, Dick Cheney, vicepresident amb Geor-

ge Bush, i l'exfiscal general Alberto Gonzales.

Per la seva part, el jutge Santiago Pedraz va reobrir la causa sobre la mort de José Couso, el càmera espanyol que va morir a Bagdad pels trets d'un tanc nord-americà.

ELS VOLS DE LA CIA / Un altre assumpte que va incomodar Washington és el que encara té obert Ismael Moreno sobre els vols de la CIA. El desembre del 2008 es va conèixer un document en què el Govern de l'expresident del Govern José María Aznar permetia als EUA que els anomenats vols de la CIA utilitzessin els aeroports espanyols si ho necessitaven en el seu camí des de l'Afganistan. L'exministre d'Exteriors Miguel Ángel Moratinos va justificar que Aznar donés la seva autorització i va assegurar que cap dels vols de la CIA que van parar a les bases de Morón, Rota, Torrejón i Palma de Mallorca -alguns quan el PSOE ja era al Govern- transportava presoners il·legals.

Notícies relacionades

Entre les dades revelades ahir per El País, destaquen els informes realitzats la setmana de l'11-M del 2004. L'ambaixada dels EUA no només va haver d'informar sobre els atemptats, també va haver de posar al corrent els seus superiors sobre qui era el nou president, José Luis Rodríguez Zapatero. Els diplomàtics van atribuir la victòria del líder socialista a la mala gestió de l'11-M per part del PP. I a Zapatero el van dibuixar com un dirigent propi d'una esquerra «gastada i romàntica».

EL FRACÀS DE NO PORTAR OBAMA / En un informe de l'exambaixador Eduardo Aguirre, aquest empresari cubanoamericà va assegurar que el president usa la diplomàcia «per guanyar punts en la política espanyola». «Això ha derivat en una relació bilateral erràtica i en zig-zag», va publicar el diari a internet. El setmanari alemany Der Spiegel, que també ha tingut accés als informes, té una nota de l'ambaixada en la qual s'assegura que Zapatero va patir «un gran fracàs» quan no va poder portar Barack Obama a la cimera UE-EUA, prevista per al maig, en plena presidència espanyola de la UE.