DESPRÉS DE LA INVASIÓ DELS CAMPAMENTS

El Marroc arresta massivament joves sahrauís a Aaiun

El Polisario denuncia 11 morts sahrauís i 723 ferits mentre que el Marroc parla de nou

Així va entrar l’Exèrcit marroquí als campaments sahrauís / YOUTUBE / SAHARA THAWRA

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ MESA

Després de la batalla campal que va tenir lloc ahir a la ciutat d'Aaiun i que va acabar amb un nombre indeterminat de morts, gairebé un centenar de ferits i desapareguts, l'Estat marroquí “ha ordenat arrestar tots els joves sahrauís”, als quals acusen d'impulsar les massives protestes a la ciutat que va desencadenar el desmantellament, a cop de pals, del campament de Gdeim Izik que es va aixecar fa tres setmanes per reivindicar millors condicions de vida per al poble sahrauí.

La destrucció de les haimes, una per una, per part de l'Exèrcit marroquí va encendre la metxa perquè milers de joves sahrauís sortissin a les barricades a la capital de l'antiga colònia espanyola i donessin via lliure a la seva indignació. “Des d'ahir a la tarda s'estan produint arrestos incontrolats de tots els joves que troben al carrer. Les presons estan plenes de joves”, van explicar a EL PERIÓDICO fonts sahrauís. Molts manifestants es refugien a casa seva per por a ser detinguts i a represàlies, ni tan sols els que es troben greument ferits han anat a l'hospital. “Temen la repressió”, van afegir les mateixes fonts.

Segons les agències, el Front Polisario ha elevat avui a 11 els morts sahrauís després de l'entrada per la força d'unitats marroquines dilluns al campament de protesta de Gdeim Izik i ha xifrat  en 723 els ferits i en 159 els desapareguts, segons el ministre sahrauí d'Exteriors, Mohammad Uld Salek. El ministre va dir que es tracta d'un balanç oficial encara provisional i que les víctimes es van produir tant durant l'acció marroquina contra el campament com en les protestes posteriors a la ciutat d'Aaiun.

Les autoritats marroquines, per la seva part, han elevat a nou la xifra de morts després de la invasió dels campaments sahrauís a Aaiun per part de l'Exèrcit del Marroc. Vuit dels morts són militars i la novena víctima és un funcionari de l'oficina de fosfats que va morir dilluns a la nit, segons la fiscalia  d'Aaiun.

Màxima tensió

El campament avui ha aparegut buit. Ha quedat reduït a un monticle de teles cremades. Són les restes d'una actuació brutal per part de les autoritats marroquines que van utilitzar canons d'aigua, gasos lacrimògens i pilotes de goma per fer desaparèixer les més de 7.000 tendes que van aixecar els sahrauís amb l'esperança que la seva protesta, purament social, s'escoltés en les altes instàncies del Govern marroquí. “Era impensable que el diàleg pacífic que s'havia establert entre els sahrauís i les autoritats acabés en una massacre. El govern em va prometre que no actuaria violentament al campament”, va assegurar encara indignada la diputada sahrauí, Gesmula Ebbi, que es trobava a Aaiun, convidada per l'Estat, per buscar una sortida pacífica a la protesta pacífica.

Notícies relacionades

A la ciutat d'Aaiun la imatge no és de cendres, però sí de màxima tensió. Aquest matí l'antiga capital espanyola apareixia segellada per les forces de seguretat que acordonen cada un dels barris sahrauís que ahir a la nit van ser “saquejats i atacats pels civils marroquins recolzats per l'Exèrcit”, va manifestar Abdalai, sahrauí activista. Diu que s'han desplegat controls policials en diferents punts de les carreteres d'accés a la ciutat per prohibir l'entrada dels estrangers.

El silenciament informatiu per part del Marroc és total. Només un periodista nord-americà continua a Aaiun, però perquè va entrar dies abans que es desencadenessin els disturbis. “Això sembla més tranquil. Hi ha molts moviments de militars, cotxes policials, agents vestits de paisà. Les botigues han obert, hi ha una mica de vida comercial”, ha manifestat un testimoni.