RESOLUCIÓ JUDICIAL

Els Estats Units tomben la demanda d'Espanya contra l'empresa que va declarar apte el 'Prestige'

La jutge argumenta que les lleis nord-americanes impedeixen imputar responsabilitats a les societats de qualificació

1
Es llegeix en minuts
REUTERS / EP

Un tribunal federal nord-americà ha rebutjat la demanda interposada pel Govern d'Espanya contra l'empresa nord-americana que va declarar apte per navegar el vaixell petrolerPrestige, enfonsat el 2002 davant la costa gallega, amb la qual cosa també nega la reclamació espanyola valorada en 1.000 milions de dòlars.

La jutge del Districte Sud de Nova York Laura Taylor Swain ha decidit a favor de l'empresa American Bureau of Shipping (ABS), amb seu a Houston, tot i que les autoritats espanyoles li reclamaven 1.000 milions de dòlars per equivocar-se en la seva qualificació del vaixell, amb bandera de les Bahames.

La reclamació espanyola al·ludia a una suposada negligència en la inspecció delPrestige, de 26 anys d'antiguitat, ja que sis mesos abans de l'enfonsament l'ABS no va detectar la corrosió de la nau ni altres problemes que, posteriorment, acabarien produint el naufragi.

La responsabilitat, dels propietaris

En una resolució de 20 pàgines, la jutge reconeix que la conveniència que hi hagi "responsables" pels vessaments de cru que provoquen "grans danys econòmics i mediambientals". No obstant, afegeix que, segons les lleis nord-americanes, aquestes irresponsabilitats no es poden imputar a les societats de qualificació i postil·la que una altra sentència a la dictada seria "inconsistent" amb la "indelegable" responsabilitat que tenen els propietaris dels vaixells.

Notícies relacionades

En aquest sentit, explica que "el propietari està en última instància al càrrec de les activitats a bord del vaixell".  Swain ja va rebutjar el 2008 una demanda espanyola sobre ABS a l'entendre que no tenia competència per estudiar-la, encara que un tribunal federal d'apel·lacions de Nova York li va tornar l'any passat aquest cas.

L'advocat Brian Starer, representant dels interessos espanyols, s'ha mostrat disconforme amb la sentència, ja que entén que dóna "carta blanca" a les empreses qualificadores, cosa, segons ell, "sorprenent". No obstant, no ha aclarit si es produiria o no una apel·lació a la sentència. Per la seva part, el portaveu d'ABS Stewart Wade ha celebrat la resolució de la jutge i la qualifica de "correcta i apropiada".