REACCIONS

L'entitat sèrbia de Bòsnia esgrimeix el fantasma de la secessió

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
SARAJEVO

El primer ministre de la Republika Srpska (l'entitat sèrbia de Bòsnia, una de les dues meitats en què va quedar dividit el país després de la guerra), Milorad Dodik, va tornar a esgrimir ahir el fantasma de la secessió, després del dictamen del Tribunal ­Internacional de Justícia (TIJ) de l'ONU que avala la independència de Kosovo. Els representants internacionals van sortir al pas per descartar la idea de la partició de Bòsnia, país que 15 anys després del final de la guerra (1992-1995) segueix sota supervisió internacional.

Dodik va afirmar que la sentència «envia un missatge als ­serbis que la política de la violència té èxit». La República Srpska, legitimada en l'acord de pau de Dayton, es va crear a sang i foc durant la guerra pels serbis que volien la partició de Bòsnia per crear un Estat serbi ­ètnicament pur.

Notícies relacionades

El primer ministre serbobosnià va prometre centrar-se ara a enfortir la República Srpska, però va afegir: «No descartem lluitar més endavant per un estatus diferent, ja que segons el TIJ no viola la llei internacional».

«Qualsevol divisió del país ésde factoide iureinacceptable. L'únic camí acceptable és la creació d'un Estat més funcional, capaç de ­respondre a les demandes per a la integració a la UE i l'OTAN», va dir l'ambaixador britànic a Sarajevo, Charles English. Els EUA es van pronunciar en termes ­semblants.