EL DIFÍCIL DIA A DIA EN UN PAÍS DESTRUÏT

Rap contra la malària

Joves rapers haitians graven dos videoclips amb l'objectiu de promoure la higiene i evitar malalties H L'oenagé Oxfam impulsa aquesta fórmula per transmetre missatges

Rapers 8 Integrants del grup autor de dos vídeos per promocionar la higiene a Haití.

Rapers 8 Integrants del grup autor de dos vídeos per promocionar la higiene a Haití. / MONTSE MARTÍNEZ

2
Es llegeix en minuts
MONTSE MARTÍNEZ / Port-au-Prince

En un país completament destruït, amb un milió i mig de persones que viuen al carrer i una mitjana de cent famílies compartint una latrina en els casos més extrems, la promoció de la higiene s'ha convertit en el cavall de batalla de les oenagés que treballen a Haití amb l'objectiu d'evitar malalties com la malària. Especialment entre els més petits.

Per aconseguir-ho, tot s'hi val. Des de cançons acompanyades de coreografies per als nens fins a videoclips per als adolescents i els adults. Dos sistemes que l'oenagé Oxfam Internacional no ha dubtat a explotar. La federació, que integra 14 oenagés d'arreu del món entre les quals hi ha la catalana Intermón, ha promocionat dos videoclips protagonitzats per coneguts joves rapers haitians per explicar, amb ritme, un aspecte fonamental: primer, fer servir les latrines i, a continuació, rentar-se les mans. Un missatge obvi per al primer món que, no obstant, constitueix un verdader repte en els països més desafavorits del planeta, entre els quals hi ha Haití.

La segona peça subratlla la recomanació de fer servir mosquiteres, tenint en compte que la malària es contrau per la picada d'un mosquit. Els vídeos s'emeten en format d'anunci televisiu a la cadena local durant les retransmissions esportives del Mundial de futbol.

Primera emissió

Així, l'expectació era màxima el dia de la inauguració del Mundial de futbol a l'oficina de l'oenagé Oxfam Internacional de la localitat haitiana de Petit Goave. Més enllà de l'aspecte merament esportiu, que no és poca cosa tenint en compte que Haití viu embogit amb el campionat, la mitja part de la trobada inaugural, emesa a través de la televisió local, deparava l'esperat moment.

«Primer, vam rebre un seminari del que havíem de transmetre», explica Sterlin Daphmide, de 22 anys, l'única dona del grup, satisfeta després d'assistir a la primera emissió i que, a continuació, afegeix: «Per a nosaltres és una satisfacció poder ajudar el nostre país en un moment tan delicat com aquest». Ja han detectat que els nens més petits comencen a imitar els seus gestos i que han memoritzat les lletres de les cançons.

Generalment, aquests músics no treballen junts. Juntament amb Sterlin, Stanley, Dorlean, Desroches i Elie, el més gran dels quals té 27 anys, ja provaven de guanyar-se la vida amb la música abans del terratrèmol, sempre complementant els seus ingressos amb altres activitats.

Celine Gagne, coordinadora d'Oxfam Internacional a Petite Goave i a Grand Gressier, els observa, satisfeta, mentre assegura que «la gent rep bé el missatge a través d'aquesta via». El lema global de la campanya és La teva salut depèn de tu.

Notícies relacionades

Megàfon en mà

Silvia Ramos, promotora d'higiene d'Oxfam, treballa als camps de desplaçats de Port-au-Prince, on l'ambient no és, ni de lluny, tan relaxat com el de Petit Goave, una localitat que es troba a una hora de la capital. Al camp de desplaçats ubicat a la plaça dels Ministeris de Port-au-Prince, ara hi viuen un total de 1.033 famílies. És mig matí i els nens que viuen al camp però que no van a l'escola es concentren a l'ombra seduïts per Augustin Jeadine, una haitiana de 27 anys que, després de rebre les lliçons de la Silvia, transmet els missatges en crioll. Els nens canten i ballen: «Si vols estar sa, has d'estar net, perquè les malalties no respecten ningú...».