CINQUÈ ANIVERSARI DE la catàstrofe del sud-est asiàtic

Indonèsia i Tailàndia recorden les víctimes del gran tsunami

La prevenció ha millorat per mirar d'evitar una tragèdia com la del 2004

Milers de persones participen en els actes d'homenatge als 226.400 morts

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BANGKOK / JAKARTA

Milers de persones van participar ahir en els actes d’homenatge que es van organitzar en diferents països asiàtics, principalment a Indonèsia i Tailàndia, en record de les víctimes del tsunami que va escombrar aquesta part del Sud-est Asiàtic fa cinc anys. La immensa onada, de fins a 30 metres d’altura, va matar 226.400 persones i va provocar un dels pitjors desastres naturals en aquesta part del planeta.

L’onada gegant va arribar a les costes 20 minuts després de registrar-se un sisme submarí de magnitud 9,1. L’aigua es va empassar costes, ports i pobles sencers i va afectar 14 països en total. El més castigat va ser Indonèsia, on van perdre la vida 167.000 persones.

PREGÀRIES A LES MESQUITES / A la ciutat indonèsia de Banda Aceh, al nord de l’illa de Sumatra, es va portar a terme ahir un acte oficial al port

d’Ulee Lheu i es va organitzar una jornada de pregàries a les mesquites. «Ningú de la meva família va sobreviure al tsunami», va explicar ahir a l’agència AFP Siti Aminah, de 72 anys.

«Els meus fills, els meus germans i les meves germanes van morir i em vaig quedar sol», va dir. «Potser estan enterrats aquí o potser se’ls va emportar el mar, perquè vivíem a la platja», va afegir al costat de la fossa comuna on reposen les restes de moltes víctimes de la catàstrofe.

El vicepresident d’Indonèsia, Boediono, va fer recompte de la reconstrucció de la zona devastada portada a terme gràcies, en part, a l’ajuda econòmica internacional. «Cinc anys després, els habitants d’Aceh han renascut i han reconstruït la seva vida social, econòmica i cultural», va assegurar.

Segons la Unicef, la situació actual en molts aspectes és millor que la d’abans del cataclisme. L’Agència per a la Rehabilitació i Reconstrucció d’Aceh, assegura que aquests últims cincs anys s’han construït a la província 140.000 vivendes, 1.700 escoles, més d’un miler d’edificis públics, 36 ports i aeroports i 3.700 quilòmetres de carreteres.

Tailàndia va dedicar també el dia d’ahir a honrar els morts del tsunami. Un dels actes d’homenatge es va celebrar a la platja de Khao Lak, on fa cinc anys van morir 3.000 persones, moltes d’elles turistes. Avui, sobre la runa dels edificis arrasats per les aigües de l’oceà Índic s’han aixecat nous hotels.

«Hem tornat perquè vam ser dels supervivents», va explicar ahir el turista alemany Adolf Ruschitsschka, de 73 anys, que al costat de la seva dona Katherina van dipositar sobre les aigües turqueses del mar que banya l’illa tailandesa de Phuket un grapat de roses blanques.

RECLAMS TURÍSTICS / D’una manera molt especial es va viure també la jornada d’ahir al poble tailandès de Ban Nam Khem, que va perdre la meitat dels seus 5.000 veïns com a conseqüència del tsunami. Com passa en altres parts dels països afectats, les restes de la catàstrofe serveixen com a reclam turístic. Davant del mar s’aixeca un gran mur en forma d’onada que ha estat batejat amb el nom de Tsunami.

Notícies relacionades

La tragèdia de fa cinc anys va posar de manifest la falta de preparació dels països afectats davant catàstrofes d’aquesta magnitud. Avui s’ha aconseguit avançar en aspectes de prevenció ja que els experts no descarten que sota l’escorça oceànica de l’Índic es produeixi un altre potent sisme similar al del 2004.

Sense anar més lluny ahir es va registrar un fort sisme de magnitud 6,7 no gaire lluny de les illes de Tanimbar, a l’est d’Indonèsia. No es va informar de víctimes ni de danys materials.