CRÒNICA DES DE CHEVERNY

L'autèntic 'château' de Tintín a la vora del Loira

El castell que va inspirar Hergé.

El castell que va inspirar Hergé.

2
Es llegeix en minuts
Elianne Ros

No té la magnificència de Chambord ni tampoc els merlets de conte de fades de Chenonceau, però entre els castells que voregen el Loira, Cheverny té una cosa que els altres no tenen. Així que es trepitja el camí de graveta que condueix a l’entrada, la simètrica imatge de la façana blanca –envoltada d’una gespa igualment impol·luta– resulta terriblement familiar. Gairebé irreal. La semblança amb Moulinsart, la mansió dels ancestres del capità Haddock, company d’aventures de Tintín, no és casual. Cheverny va inspirar el que, a partir d’El secret de l’Unicorn(1942), es convertiria en quarter general del reporter més llegendari del còmic, creat per Georges Remi, àliesHergé, l’historietista belga.

El dibuixant va agafar com a model aquestchâteau–però va eliminar a les seves vinyetes les ales situades als extrems– d’estil Lluís XIII i característic de l’arquitectura clàssica francesa amb la intenció de convertir-lo en un lloc mític. Hergé el va rebatejar invertint el nom d’un poblet belga anomenat Sart-Moulin. La propietat que en la ficció va rebre pels seus serveis a la corona francesa el cavaller François d’Hadoque, comandant del naviliUnicorn, pertany en la vida real a una mateixa família des de fa sis segles: els Hurault, marquesos de Vibraye. Diverses fotografies dels actuals descendents d’aquesta estirp de financers i oficials de la reialesa reben els visitants a l’entrada.

De fet, ens reben a casa seva. El marquès i la marquesa de Vibraye habiten amb els seus tres fills a l’ala dreta. La resta del castell està oberta tots els dies de l’any. Només ha tingut les portes tancades en tres ocasions: per la visita de la Reina Mare d’Anglaterra (1963), pel funeral d’un dels patriarques de la família (1976) i el dia del casament de l’actual cap del clan (1994).

El recorregut per les estances constitueix una barreja de viatge al passat i a l’univers de Tintín. L’armadura del segle XVI que hi ha situada al replà de l’escala és idèntica a la que va dibuixar Hergé en els seus còmics. La sala d’armes també transporta a Moulinsart. En canvi, la recarregada i luxosa decoració de les habitacions, forrades d’ornaments de fusta, quadros i tapissos, té més a veure amb la història de l’aristocràcia francesa que no pas amb el refugi dels personatges del còmic.

Notícies relacionades

Per a alegria dels fans de Tintín, a les antigues cavallerisses una exposició tituladaEls secrets de Moulinsartpermet als visitants submergir-se en elchâteaurecreat pel pare del famós aventurer. Des del laboratori del professor Tornassol, amb les seves últimes invencions, a l’habitació del jove reporter –que mai va ser mostrada per Hergé– passant pels misteriosos soterranis. Guiats pels passos de l’inseparable Milú, realitat i imaginació es confonen intencionadament.

Només uns metres més enllà, es troba la gossera de Chambord, també famosa finca de caça. A les cinc de la tarda, cada dia de la setmana, el cuidador tira carretades de carn crua a un centenar de gossos caçadors francesos marcats amb la V de Vibraye. Un espectacle obert al públic i bastant salvatge que posaria els pèls de punta al sensible Milú.

Temes:

Tintín França