POLÈMICA INICIATIVA DE RECONCILIACIÓ EN EL CONFLICTE NORD-IRLANDÈS

L'autor d'un atemptat de l'IRA, convidat a l'aniversari

La filla d'una de les víctimes després va fer amistat amb el terrorista

Patrick Magee va posar fa 25 anys la bomba contra Thatcher a Brighton

Patrick Magee.

Patrick Magee.

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE
LONDRES

Patrick Magee, l’home que va fer esclatar una potent bomba en un hotel de Brighton per acabar amb la vida de la primera ministra Margaret Thatcher i una part important de la classe política britànica, ha estat convidat per la filla d’una de les víctimes a participar en els actes del 25 aniversari d’aquell sagnant atemptat.

Magee, llavors membre de l’IRA i avui militant a favor de la reconciliació, va col·locar l’artefacte al Grand Hotel de Brighton, on el Partit Conservador celebrava el seu congrés anual. El terrorista republicà va ocultar la bomba al bany de l’habitació 629, 24 dies abans que fes explosió. L’explosiu va esclatar el 12 d’octubre del 1984, cap a les tres de la matinada, quan tothom dormia.

Cinc importants membres dels tories van resultar morts i 34 persones ferides. Thatcher, que estava treballant amb el seu equip a la primera planta, en va sortir il·lesa, però l’atac va provocar una gran commoció nacional. Les imatges del rescat de supervivents i de cadàvers entre la runa han quedat en la memòria

col·lectiva com una de les accions més agosarades i traumàtiques de les realitzades per l’IRA en territori britànic.

És fàcil entendre la controvèrsia que pot provocar la presència de Magee, l’home que, després de ser jutjat i empresonat, va quedar en llibertat el 1999 gràcies a l’acord de Divendres Sant i ha forjat una gran amistat amb la filla d’una de les víctimes mortals.

Notícies relacionades

MIRAR D’ENTENDRE-HO / El diputat sir Anthony Berry tenia 59 anys quan la seva vida va quedar segada. Jo Berry sabia llavors molt poc del conflicte nord-irlandès. Destrossada per la pèrdua del seu pare, va mirar d’entendre-ho, va viatjar a Irlanda en diverses ocasions i va acabar veient-se cara a cara l’any 2000 amb el responsable de la seva desgràcia. Tots dos treballen ara a favor de la reconciliació i el perdó.

L’exmembre de l’IRA Magee no ha renunciat als principis republicans, però sent remordiments. «Sempre carregaré amb el pes d’haver fet mal a altres éssers humans. No sé si algun dia podré perdonar-me a mi mateix», ha declarat. Ha estat Jo qui l’ha convidat a la cerimònia, tot i ser conscient que molts no ho entendran, però «amb l’esperança de crear alguna cosa positiva a partir del conflicte». «Estic segura que serà una decisió polèmica, però ho he pensat molt», va declarar la dona a The Independent. «Pat és una persona molt diferent de la que era fa 25 anys», va assegurar. La commemoració, que inclourà el descobriment d’una làpida, estarà presidida per lord Tebbit. L’ara membre de la Cambra dels Lords va ser rescatat pels bombers d’entre la runa, després de l’explosió. La seva dona, Margaret, va quedar paralitzada per sempre a conseqüència de les lesions que va patir. Tebbit ha dit que no perdonarà mai Magee. El polèmic convidat encara no ha confirmat la seva assistència.