ATEMPTAT GRAVAT EN DIRECTE

Un vídeo recull la primera explosió del camió bomba d'Islamabad

El Pakistan qualifica l'atemptat com el "més greu de la seva història" per la quantitat d'explosiu

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
ISLAMABAD

Un vídeo divulgat per les autoritats pakistaneses mostra els primers minuts de l'atemptat d'Islamabad, en què ahir van morir 53 persones i 266 més van resultar ferides. En la gravació de circuit tancat es veu com un camió carregat amb explosius intenta traspassar el perímetre de seguretat que envolta l'hotel Marriott, però es queda atrapat a les barreres. En aquell moment, els policies que hi ha a la garita fugen.

Poc després, els agents o vigilants tornen i és llavors quan esclata la cabina, on hi ha el conductor suïcida. El camió crema durant uns quatre minuts, després dels quals esclata la resta del vehicle, ja que la càrrega explosiva es troba a la part posterior. Aquesta última part no ha estat divulgada en el vídeo gravat per una de les càmeres de seguretat de l'hotel.

El Govern del Pakistan ha qualificat avui el succés com l'"atemptat més greu" de la història del país. En el passat, el Pakistan ja havia patit atemptats més sagnants, però el titular de l'Interior, Rehman Malik, s'ha referit, en roda de premsa, al fet que aquesta vegada els terroristes van utilitzar 600 quilos d'explosius de més qualitat, com el TDT i el RDX.

La ciutat estava en alerta

"Teníem informació sobre un possible atemptat a Islamabad. Aquesta acció estava molt ben planejada", ha dit Malik, que ha negat errors de seguretat.

Encara que de moment ningú ha reivindicat l'acció, segons el dirigent l'atemptat va ser planejat per algun dels grups que operen a les àrees tribals del nord-oest pakistanès, i diverses línies d'investigació apunten a Al-Qaida.

En la seva roda de premsa, Malik ha presentat el vídeo amb imatges d'un circuit tancat de televisió que mostren la seqüència de fets que van precedir l'atemptat, executat amb un camió carregat d'explosius.

Un cràter de 17 metres de diàmetre

L'explosió va deixar un cràter de 17 metres de diàmetre i a més es va veure acompanyada de l'esclat d'una canonada de gas, fet que va generar un incendi que va atrapar diversos hostes del Marriott, molt freqüentat per estrangers i homes de negocis.

L'objectiu, ha dit Malik, era encastar el camió contra el rebedor de l'hotel, tot i que hores abans ell mateix havia indicat que els autors podrien haver tingut com a objectiu primari actuar contra alguna de les autoritats del país. "Si el camió hagués aconseguit entrar al rebedor de l'hotel trencant els vidres, el dany hauria sigut molt més gran", ha declarat.

Els terroristes van aconseguir evitar els controls de seguretat perquè van fer passar el camió bomba per un vehicle de transport de materials de la construcció.

Quatre estrangers morts, dos d'ells dels EUA

Malik ha rebutjat qualsevol "ajuda exterior" per a la investigació de l'atemptat, en què ha confirmat la mort de quatre estrangers, entre els quals hi ha dos nord-americans, un vietnamita i l'ambaixador txec al Pakistan, Ivo Szdarek.

Entre els ferits hi ha a més onze estrangers que van ser rescatats pels equips d'ajuda a l'interior de l'hotel, on aquest matí els bombers encara treballaven per controlar el foc.

Els equips de rescat no van poder actuar immediatament perquè el foc va arribar a una temperatura de 400 graus en menys d'una hora, i avui ja han recuperat diversos cadàvers carbonitzats entre les restes de l'hotel, objectiu de diversos atacs en el passat.

Notícies relacionades

A part de suscitar la condemna de mig món, l'atemptat ha generat una profunda preocupació en la comunitat expatriada d'Islamabad, i de fet les ambaixades de la Unió Europea debatran demà la presa de mesures de seguretat a la capital pakistanesa.

Així mateix, l'ONU també està considerant passar a fase 3 de seguretat, amb mesures estrictes per a la seguretat familiar del seu personal a Islamabad.