El futur d'Europa

Eslovàquia s'integrarà al gener a la zona euro

1
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS
BRUSSEL.LES

El Consell Europeu va aprovar ahir la incorporació d'Eslovàquia a la zona euro l'1 de gener del 2009, després dels informes favorables del Banc Central Europeu (BCE), de la Comissió Europea, del Consell de Ministres d'Economia i Finances i del Parlament Europeu. Eslovàquia es convertirà en el membre número 16 de la unió econòmica i monetària i serà el primer país de l'antic bloc soviètic a adoptar la divisa europea.

Aquesta serà la tercera ampliació de la zona euro després de la posada en circulació de les monedes i bitllets, el 2002. Eslovènia s'hi va incorporar el 2007, i Xipre i Malta ho han fet aquest any. El BCE estima que no es podrà integrar cap altre país d'Europa oriental d'aquí a uns quants anys, a causa dels seus problemes d'inflació o d'elevat dèficit públic.

La decisió constitueix un triomf polític del primer ministre, Robert Fico, i impulsarà encara més les inversions estrangeres. Eslovàquia té 5,4 milions d'habitants, el seu nivell de renda equival al 70% de la mitjana de la UE i va aconseguir un creixement econòmic del 3,7% el 2007.

Notícies relacionades

ATUR I INFLACIÓ

La desocupació es va situar en el 10% l'abril passat i la inflació va augmentar fins al 4% el mes de maig, 0,3 punts per sobre de la mitjana de la zona euro. Eslovàquia té un superàvit anual als seus comptes públics equivalent al 5,3% del producte interior brut (PIB) i el seu nivell de deute públic representa el 35,4% del PIB.