LA UNIÓ EUROPEA INTERVÉ EN UN CONFLICTE D'UN PAÍS MEMBRE

Brussel.les porta Itàlia als tribunals pels munts de brossa de Nàpols

La Comissió Europea denuncia la mala gestió de Roma en la recollida de residus a la Campània

La calor agreuja la crisi, ja que 2.700 tones d'escombraries s'acumulen encara als carrers

Contenidors d’escombraries cremen sense control als carrers pròxims al dipòsit de Chiaiano, als voltants de Nàpols, diumenge.

Contenidors d’escombraries cremen sense control als carrers pròxims al dipòsit de Chiaiano, als voltants de Nàpols, diumenge. / EFE / CIRO FUSCO

3
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS / BRUSSEL.LES
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

El problema de les 2.700 tones d'escombraries que s'acumulen als carrers de Nàpols i la seva província ja és als tribunals. La Comissió Europea va denunciar ahir Itàlia davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) per la passivitat del Govern a resoldre una crisi que va esclatar pels volts de Nadal amb la interrupció del servei de recollida. L'acumulació de deixalles és una amenaça greu per a la salut, sobretot per l'arribada de la calor.

El bon temps ha agreujat la situació i els habitants de Nàpols, capital de la Campània, han començat a cremar muntanyes de deixalles, amb el consegüent risc d'emissió de dioxines a l'aire a causa de la combustió. Mentrestant, les autoritats ultimen l'organització d'equips mè-

dics per afrontar les urgències sanitàries que comportarà l'estiu que està a punt d'arribar. Cent facultatius, que a final ja en seran 250, alertaran Sanitat, via internet, de l'augment de patologies, com icterícies, gastroenteritis i dermatitis.

Al formular la denúncia davant el Tribunal Europeu de Justícia, el comissari europeu de Medi Ambient, Stavros Dimas, va conferir poca credibilitat al pla de gestió de residus adoptat al desembre i va recordar que fa 10 anys ja es va adoptar un altre pla sense que s'hagi arribat a aplicar. "La Campània està lluny d'haver posat en funcionament un sistema de gestió eficaç que inclogui la recollida, el tractament i l'eliminació d'escombraries", va criticar la Comissió Europea.

SENSE CALENDARI

"Les autoritats italianes ni tan sols han estat capaces de presentar un calendari precís per a la construcció i el funcionament de centres de selecció, descàrrega, incineradors i altres infraestructures requerides", va lamentar Dimas. "Les muntanyes d'escombraries abandonades als carrers de la Campània són una il.lustració espectacular de l'amenaça que representen per a la salut humana i el medi ambient la inadequada gestió dels residus", va insistir el comissari.

L'Executiu comunitari va obrir a més un altre expedient contra Itàlia, ja que la regió de Lazio, a la qual pertany Roma, tampoc ha adoptat plans de gestió de residus.

La crisi de les escombraries serà un dels primers reptes que haurà d'afrontar Silvio Berlusconi, que possiblement rebrà aquesta setmana l'encàrrec de formar Govern per part del president, Giorgio Napolitano, que ahir va iniciar les consultes amb els partits polítics. Durant la campanya electoral, Berlusconi va prometre celebrar el primer consell de ministres a Nàpols i "resoldre d'una vegada" una crisi que es repeteix periòdicament des de fa 15 anys. De moment, el mandat del comissari del Govern per a la crisi, Gianni di Gennaro, ha estat prorrogat fins al pròxim dia 26.

Dues setmanes després de ser nomenat, el 8 de gener, Di Gennaro va presentar un projecte global per posar fi a l'emergència, projecte que va ser criticat, reformulat i finalment aprovat. "Tenim autonomia fins al 5 de juliol", va advertir Di Gennaro, que en aquests mesos ha aconseguit que s'emmagatzemin en llocs protegits 745.000 tones d'escombraries, a raó d'aproximadament 7.200 tones per dia.

Notícies relacionades

La solució que estudia el comissari és una pedrera abandonada, capaç d'emmagatzemar dos anys d'escombraries, el temps necessari perquè entrin en funcionament diverses incineradores a la regió. La construcció d'aquestes plantes està en part paralitzada per recursos davant la magistratura.

La Camorra (màfia local) s'ha lucrat durant dècades amb el negoci de les escombraries. La zona de la pedrera escollida per Di Gennaro està sent vigilada per gent que ha aixecat barricades i impedeix el pas dels autobusos. Les autoritats temen una nova onada de guerrilla urbana, com l'estiu passat.